410.04
4.03
388.59
+17
Եղանակը Երևանում
Հայ

Գիտնականները նշել են կորոնավիրուսին առավել քիչ հակված արյան խումբը

19:29
12 Հունիսի 2020
ԵՐԵՎԱՆ, 12 հունիսի./Նովոստի–Արմենիա/. Արյան առաջին խումբն ունեցող մարդիկ առավել քիչ են հակված SARS-CоV-2–ով վարակմանը, պարզել են 23andMe գենոմի վերծանման սերվիսի ամերիկացի գիտնականները։

Գիտնականների եզրակացությունները հրապարակվել են հունիսին ընկերության կայքում, գրում է «Известия»–ն։

Փոձագետները վերլուծել են 750 հազար հաճախորդների տվյալները, որոնցից 10 հազարը վարակվել են կորոնավիրուսով։ Սեռի, քաշի զանգվածի և տարիքի շտկումներից հետո գիտնականները պարզել են, որ արյան առաջին խումբն ունեցող մարդիկ 9–18%–ով ավելի հազվադեպ են վարակվում կորոնավիրուսով։

Загружается новость ... "Лево"

Այսպես, վարակակիրների ընդհանուր թվից միայն 1,3%–ն է ունեցել արյան առաջին խումբ։ Երկրորդ խումբն է ունեցել վարակակիրների 1,4%–ը, և 1,5%–ն ունեցել է արյան երրորդ և չորրորդ խմբերը։

Բացի այդ, մասնագետները վերլուծել են բուժաշխատողներին և վարակվելու ավելի շատ ռիսկ ունեցող այլ կատեգորիաներին։ Պարզվել է, որ կորոնավիրուս հայտնաբերվել է արյան առաջին խումբ ունեցող մարդկանց 3,2%–ի մոտ, երկրորդ խումբն ունեցողների 3,9%–ի, երրորդ խումբն ունեցող 4%–ի և չորրորդ խումբն ունեցող 4,1%–ի մոտ։

Այսպիսով, արյան առաջին խումբ ունեցող մարդիկ հիվանդացել են 13–26%–ով ավելի հազվադեպ։

Նման պաշտպանիչ մեխանիզմ ունեն ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական ռեզուս ունեցող մարդիկ, նշում է gazeta.ru–ն։

Մասնագետները նշել են, որ վարակման նման ցածր ռիսկ է գրանցվում АВО գենի շնորհիվ։

Ավելի վաղ հաղորդվում էր, որ եվրոպացի բժիշկներն ու մոլեկուլյար կենսաբանները բացատրել են COVID-19–ի նկատմամբ արյան երկրորդ խմբի հակվածությունը։ Նրանց խոսքով, ուսումնասիրությունները հաստատել են, որ արյան առաջին խումբ ունեցող մարդիկ ավելի հազվադեպ են վարակվում կորոնավիրուսով, քան երկրորդ խումբ ունեցողները։ Դա, հնարավոր է, կապված է արյան բարձր մակարդելիության հետ։–0–

Ծանոթացեք լուրերին առաջինն ու քննարկեք դրանք մեր Telegram-յան ալիքում

Partners News
ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
18:37
04 Օգոստոսի 2023
Սպիտակուցային դիետա. օգուտ և վնաս
Ավելորդ քաշից ազատվելու հարցում կարևոր դեր է խաղում սպիտակուցը
16:07
03 Օգոստոսի 2023
Երջանկության հորմոն. ի՞նչ ուտել լավ տրամադրություն ունենալու համար
Շատերը լսել են, որ երջանիկ լինելու համար անհրաժեշտ է երջանկության հորմոն սերոտոնինը: Բայց հաճախ չգիտենք էլ, թե որքան սերոտոնին կարող է արտադրել մեր օրգանիզմը
15:16
03 Օգոստոսի 2023
Հրապարակվել են 5 ամենաարագ և էժան Android սմարթֆոնները
Հրապարակվել են 5 ամենաարագ և էժան Android սմարթֆոնները
15:37
31 Հուլիսի 2023
Միխայիլ Գալուստյանը դադարել է շփվել Խարլամովի հետ ու նշել է պատճառը
Միխայիլ Գալուստյանը դադարել է շփվել Խարլամովի հետ ու նշել է պատճառը
14:11
28 Հուլիսի 2023
Ամառային սննդակարգ. հինգ ոսկե կանոն
Գոյություն ունեն ունիվերսալ խորհուրդներ, որոնք կօգնեն  թեթև զգալ ամառային շոգ օրերին
21:15
27 Հուլիսի 2023
Կանաչ թեյը` մազաթափության դեմ. օգտակար խորհուրդներ
Կանաչ թեյը կարելի է հաջողությամբ օգտագործել որպես թերապևտիկ միջոց մազաթափության դեմ
14:59
27 Հուլիսի 2023
Դիետոլոգները նշել են բանջարեղենի լավագույն տեսակները քաշի նվազեցման համար
Դիետոլոգները թվարկել են բանջարեղենի այն տեսակները, որոնք առավել արդյունավետ են քաշի նվազեցման համար
21:15
24 Հուլիսի 2023
Մշտական հոգնածությունը կարող է կարևոր վիտամինի դեֆիցիտի նշան լինել. նյարդաբան
Նյարդաբանը նշել է, որ մշտական հոգնածությունը կարող է կարևոր վիտամինի դեֆիցիտի նշան լինել
19:37
21 Հուլիսի 2023
Ունե՞ք բարձր զարկերակային ճնշում, օգտագործեք այս տասը սննդամթերքը
Հիպերտոնիան կամ բարձր զարկերակային ճնշումը ամենատարածված սրտանոթային հիվանդություններից է
09:53
21 Հուլիսի 2023
Վնա՞ս, թե՞ օգուտ. դիետոլոգը պարզաբանել է հայտնի աղցանի օգտակարության մասին միֆերը
Դիետոլոգը պարզաբանել է ամառային ամենատարածված` լոլիկով և վարունգով աղցանի օգտակարության մասին միֆերը
21:15
18 Հուլիսի 2023
Հայտնի ցավազրկողն ավելացնում է սրտային անբավարարության զարգացման ռիսկը ու կարող է հանգեցնել մահվան
Գիտնականները գնահատել են հայտնի ցավազրկողի ազդեցությունը սրտի վրա
19:37
12 Հուլիսի 2023
Այս 6 կարևոր մթերքների ոչ բավարար օգտագործումը կարող է հանգեցնել սրտանոթային հիվանդությունների. գիտնականներ
Կանադացի հետազոտողները պարզել են, որ անոթների և սրտի առողջությունը մեծապես կախված է նրանից, թե ինչ մթերքներ են մարդիկ օգտագործում կանոնավոր կերպով