584.78
6.68
494.78
+27
Եղանակը Երևանում
Հայ

Շեֆ խոհարարը բացահայտել է հայկական ավանդական խոհանոցի գաղտնիքները (ՖՈՏՈ)

12:00
11 Մայիսի 2019

ԵՐԵՎԱՆ, 11 մայիսի./Նովոստի–Արմենիա/. Տարատեսակ ճաշատեսակներով հարուստ ազգային խոհանոցը, թերևս, այն ծանրակշիռ պատճառն է, որի համար արժե այցելել Հայաստան։ Սակայն Հայաստանի համի ու հոտի ողջ խորությունը զգալու համար անհրաժեշտ է այցելել այնտեղ, որտեղ հայկական ավանդական ճաշատեսակները պատրաստվում են` բոլոր ավանդույթների պահպանմամբ, օրինակ` «Երևան Պանդոկ Գետափին»։

Ռեստորանի շեֆ խոհարար Նորայր Մխեյանը բացառիկ գաստրոտուրի ընթացքում լրագրողների համար բացահայտեց հայտնի հայկական ճաշատեսակների պատրաստման գաղտնիքներն ու տվեց մի քանի գործնական խորհուրդ։

Ереван Пандок прибрежье.JPG

Ամենագլխավորը լավաշն է

Հայկական խոհանոցի ամենաճանաչված խորհրդանիշերից մեկը լավաշն է։ Այն հայտնի է ողջ աշխարհում, սակայն լավաշ թխելն այդքան էլ հեշտ չէ։ Ինչպես նշեց «Երևան պանդոկ» ռեստորանի շեֆ խոհարարը, յուրաքանչյուր թոնիր ունի իր բնավորությունն ու տրամադրությունը, որից շատ բան է կախված։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Երբեմն մենք անգամ ասում ենք. «Կարծես թոնիրն այսօր վատ տրամադրություն ունի»», – ծիծաղելով ասաց շեֆ խոհարարը։

Սակայն երբ աշխատում է պրոֆեսիոնալը, թոնրի տրամադրությունը չի ազդում լավաշի որակի վրա։ Նրա խոսքով, լավաշ պատրաստելիս կարևոր է հիշել, որ խմորը շատ բարակ է, փափուկ, այդ իսկ պատճառով չի հանդուրժում կոպիտ ու կտրուկ շարժումներ։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Բուն հայկական տոլմա

Հայկական խոհանոցի ևս մեկ խորհրդանիշերից է, իհարկե, տոլման։ Մխեյանը ևս մեկ անգամ հիշեցրեց, որ այն իսկական հայկական ճաշատեսակ է։

Ереван Пандок прибрежье1.JPG

«Տոլման բուն հայկական ճաշատեսակ է, քանի որ դրա պատրաստումը շատ ժամանակ է պահանջում, ինչը չէին կարող իրենց թույլ տալ քոչվոր ժողովուրդները», – ընդգծեց շեֆ խոհարարը։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Համեղ տոլմայի գաղտնիքներից է ոչ միայն խճողակի հմուտ պատրաստումը, խաղողի տերևների գրագետ ընտրությունը, այլև այն, որ տոլմաները պետք է ճիշտ տեղադրել կաթսայի մեջ։ Շեֆ խոհարարի խոսքով, կաթսայի տակ պետք է դնել խորը ափսե, իսկ տոլմաները դնել ափսեի վրա, սակայն իրար ոչ շատ մոտ։ Մխեյանը նաև կիսվեց մի գաղտնիքով. պատրաստի տոլման կաթսայից հեշտությամբ հանելու համար այն դնելուց հարկավոր է իրար հաջորդել հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը, իսկ մեջտեղում տոլմաներից «կառուցել» տնակի նման մի բան` դնելով դրանք իրար վրա ու կրկին հաջորդելով հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը։

Խորոված

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Եվ, իհարկե, հայկական խոհանոցը դժվար է պատկերացնել առանց խորովածի։ Այն ևս ունի տարբեր տեսակներ, որոնցից մեկը «Էրեբունի» խորովածն է, որը պատրաստվում է հավի կրծքամսից` մարինացված հատուկ սոուսով, պղպեղով, սունկով և լոլիկով։ Խորովածի այս տեսակը հատկապես հարմար է ամառային շոգ օրերին, քանի որ այն թեթև է և ունի սեզոնային բանջարեղենի թարմ համ։ «Էրեբունի» խորովածը պատրաստվում է 10–15 րոպեի ընթացքում, որպեսզի բանջարեղենը պահպանի իր թարմությունն ու վիտամինները։ Այդ ընթացքում միսը հասցնում է թեթևակի կարմրել ու մնալ հյութալի, իսկ բանջարեղենը պահպանում է թարմությունն ու թեթևակի խրթում է։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Օրինակ, երբ Ամերիկայում բարբեքյու են պատրաստում, օգտագործում են հատուկ նյութեր` ծուխ չլինելու համար, իսկ մեզ մոտ ամեն ինչ բնական է։ Հայկական մրգի և բանջարեղենի համը չի կարելի համեմատել արտասահմանյանի հետ», – ասաց Մխեյանը` նշելով, որ մսի համը հիմնականում կախված է նրանից, թե ինչով է սնվել կենդանին։–0–

Partners News
Partners News
ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
13:40
16 Հուլիսի 2021
Ջիգանը մարզման ժամանակ նոկդաունի է ենթարկել մեկամյա որդուն (ՎԻԴԵՈ)
Ջիգանը մարզման ժամանակ նոկդաունի է ենթարկել մեկամյա որդուն.ՎԻԴԵՈ
10:15
16 Հուլիսի 2021
Իսակովի պողոտայի մի հատված փակվելու է 3 ամսով (ՍԽԵՄԱ)
ՈւՇԱԴՐՈւԹՅՈւՆ ՎԱՐՈՐԴՆԵՐ․Իսակովի պողոտայի մի հատված փակվելու է 3 ամսով․ՍԽԵՄԱ
15:47
15 Հուլիսի 2021
Նվազեցնում է շաքարի մակարդակը և պաշտպանում սիրտը. էլ ինչո՞վ է օգտակար պանիրը
Նվազեցնում է շաքարի մակարդակը և պաշտպանում սիրտը. էլ ինչո՞վ է օգտակար պանիրը
12:07
15 Հուլիսի 2021
Ինչպե՞ս դիմանալ շոգերին. 7 ԽՈՐՀՈՒՐԴ. ԻՆՖՈԳՐԱՖԻԿԱ
Երկու օր հետո շոգերը կրկին վերադառնալու են։ Ի՞նչ է պետք խմել և ուտել, ինչպե՞ս հագնվել և ի՞նչ անել` շոգերին դիմակայելու համար, ներկայացնում ենք 7 խորհուրդ
19:37
13 Հուլիսի 2021
Թեթև և օգտակար. աղցանների բաղադրատոմսեր հատուկ ընթրիքի համար
Ներկայացնում ենք թեթև և օգտակար աղցանների բաղադրատոմսեր հատուկ ընթրիքի համար
15:37
13 Հուլիսի 2021
Երևանում գործող Իսպանիայի վիզաների կենտրոնը վերսկսում է մուտքի արտոնագրերի տրամադրումը
Երևանում գործող Իսպանիայի վիզաների կենտրոնը վերսկսում է մուտքի արտոնագրերի տրամադրումը
10:23
13 Հուլիսի 2021
Գիտնականները պարզել են, թե ինչով է վտանգավոր մսից հրաժարվելը
Գիտնականները պարզել են, թե ինչով է վտանգավոր մսից հրաժարվելը
20:43
11 Հուլիսի 2021
Կյանքիս ամենագեղեցիկ անակնկալը․ինչպես է սիրելին ամուսնության առաջարկություն անում Սոնա Ռուբենյանին (ՎԻԴԵՈ)
Կյանքիս ամենագեղեցիկ անակնկալը․ինչպես է սիրելին ամուսնության առաջարկություն անում Սոնա Ռուբենյանին.ՎԻԴԵՈ
14:21
11 Հուլիսի 2021
Խնձոր մաքրելիս դանակով անզգուշաբար խփել է կրծքավանդակին․ 57-ամյա կինը դանակահարել է 61-ամյա ամուսնուն
Խնձոր մաքրելիս դանակով անզգուշաբար խփել է կրծքավանդակին․ 7 ամիս անց պարզվել է, որ 57-ամյա կինը դանակահարել է 61-ամյա ամուսնուն
12:25
10 Հուլիսի 2021
Ընդամենը 2 բաղադրիչից բաղկացած խառնուրդը կվերականգնի մազերի առողջությունը և ոչ միայն
Ընդամենը 2 բաղադրիչից բաղկացած խառնուրդը կվերականգնի մազերի առողջությունը և ոչ միայն
11:37
10 Հուլիսի 2021
Դիետոլոգները նշել են լավագույն մթերքները նախաճաշի համար
Դիետոլոգները նշել են, թե ինչպիսին պետք է լինի ճիշտ և լիարժեք նախաճաշը
10:15
10 Հուլիսի 2021
Օրգանիզմի օգտակար մաքրման վեց կարևոր կանոնները
Օրգանիզմը ճիշտ մաքրելու համար հարկավոր է ոչ միայն հրաժարվել վնասակար մթերքներից, այլ նաև փոքր-ինչ փոխել կենսակերպը