415.64
6.71
406.14
+23
Եղանակը Երևանում
Հայ

Շեֆ խոհարարը բացահայտել է հայկական ավանդական խոհանոցի գաղտնիքները (ՖՈՏՈ)

12:00
11 Մայիսի 2019

ԵՐԵՎԱՆ, 11 մայիսի./Նովոստի–Արմենիա/. Տարատեսակ ճաշատեսակներով հարուստ ազգային խոհանոցը, թերևս, այն ծանրակշիռ պատճառն է, որի համար արժե այցելել Հայաստան։ Սակայն Հայաստանի համի ու հոտի ողջ խորությունը զգալու համար անհրաժեշտ է այցելել այնտեղ, որտեղ հայկական ավանդական ճաշատեսակները պատրաստվում են` բոլոր ավանդույթների պահպանմամբ, օրինակ` «Երևան Պանդոկ Գետափին»։

Ռեստորանի շեֆ խոհարար Նորայր Մխեյանը բացառիկ գաստրոտուրի ընթացքում լրագրողների համար բացահայտեց հայտնի հայկական ճաշատեսակների պատրաստման գաղտնիքներն ու տվեց մի քանի գործնական խորհուրդ։

Ереван Пандок прибрежье.JPG

Ամենագլխավորը լավաշն է

Հայկական խոհանոցի ամենաճանաչված խորհրդանիշերից մեկը լավաշն է։ Այն հայտնի է ողջ աշխարհում, սակայն լավաշ թխելն այդքան էլ հեշտ չէ։ Ինչպես նշեց «Երևան պանդոկ» ռեստորանի շեֆ խոհարարը, յուրաքանչյուր թոնիր ունի իր բնավորությունն ու տրամադրությունը, որից շատ բան է կախված։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Երբեմն մենք անգամ ասում ենք. «Կարծես թոնիրն այսօր վատ տրամադրություն ունի»», – ծիծաղելով ասաց շեֆ խոհարարը։

Սակայն երբ աշխատում է պրոֆեսիոնալը, թոնրի տրամադրությունը չի ազդում լավաշի որակի վրա։ Նրա խոսքով, լավաշ պատրաստելիս կարևոր է հիշել, որ խմորը շատ բարակ է, փափուկ, այդ իսկ պատճառով չի հանդուրժում կոպիտ ու կտրուկ շարժումներ։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Բուն հայկական տոլմա

Հայկական խոհանոցի ևս մեկ խորհրդանիշերից է, իհարկե, տոլման։ Մխեյանը ևս մեկ անգամ հիշեցրեց, որ այն իսկական հայկական ճաշատեսակ է։

Ереван Пандок прибрежье1.JPG

«Տոլման բուն հայկական ճաշատեսակ է, քանի որ դրա պատրաստումը շատ ժամանակ է պահանջում, ինչը չէին կարող իրենց թույլ տալ քոչվոր ժողովուրդները», – ընդգծեց շեֆ խոհարարը։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Համեղ տոլմայի գաղտնիքներից է ոչ միայն խճողակի հմուտ պատրաստումը, խաղողի տերևների գրագետ ընտրությունը, այլև այն, որ տոլմաները պետք է ճիշտ տեղադրել կաթսայի մեջ։ Շեֆ խոհարարի խոսքով, կաթսայի տակ պետք է դնել խորը ափսե, իսկ տոլմաները դնել ափսեի վրա, սակայն իրար ոչ շատ մոտ։ Մխեյանը նաև կիսվեց մի գաղտնիքով. պատրաստի տոլման կաթսայից հեշտությամբ հանելու համար այն դնելուց հարկավոր է իրար հաջորդել հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը, իսկ մեջտեղում տոլմաներից «կառուցել» տնակի նման մի բան` դնելով դրանք իրար վրա ու կրկին հաջորդելով հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը։

Խորոված

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Եվ, իհարկե, հայկական խոհանոցը դժվար է պատկերացնել առանց խորովածի։ Այն ևս ունի տարբեր տեսակներ, որոնցից մեկը «Էրեբունի» խորովածն է, որը պատրաստվում է հավի կրծքամսից` մարինացված հատուկ սոուսով, պղպեղով, սունկով և լոլիկով։ Խորովածի այս տեսակը հատկապես հարմար է ամառային շոգ օրերին, քանի որ այն թեթև է և ունի սեզոնային բանջարեղենի թարմ համ։ «Էրեբունի» խորովածը պատրաստվում է 10–15 րոպեի ընթացքում, որպեսզի բանջարեղենը պահպանի իր թարմությունն ու վիտամինները։ Այդ ընթացքում միսը հասցնում է թեթևակի կարմրել ու մնալ հյութալի, իսկ բանջարեղենը պահպանում է թարմությունն ու թեթևակի խրթում է։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Օրինակ, երբ Ամերիկայում բարբեքյու են պատրաստում, օգտագործում են հատուկ նյութեր` ծուխ չլինելու համար, իսկ մեզ մոտ ամեն ինչ բնական է։ Հայկական մրգի և բանջարեղենի համը չի կարելի համեմատել արտասահմանյանի հետ», – ասաց Մխեյանը` նշելով, որ մսի համը հիմնականում կախված է նրանից, թե ինչով է սնվել կենդանին։–0–

Ծանոթացեք լուրերին առաջինն ու քննարկեք դրանք մեր Telegram-յան ալիքում

Partners News
ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
16:03
05 Օգոստոսի 2022
5 «անվնաս» մթերք, որոնք թունավորում են օրգանիզմը
Շատերս չենք էլ կասկածում, թե որքան վնասակար են առօրյա կյանքում օգտագործվող ու մեր կարծիքով «անվնաս» մթերքները
15:21
02 Օգոստոսի 2022
Private ընթրիք Նաստյա Իվլեևայի հետ և խաշ` Արագած լեռան վրա. Թրեվլ բաթլը` Հայաստանում (ՎԻԴԵՈ)
Private ընթրիք Նաստյա Իվլեևայի հետ և խաշ` Արագած լեռան վրա. Թրեվլ բաթլը` Հայաստանում. ՎԻԴԵՈ
16:10
01 Օգոստոսի 2022
5 ընթրիք, որոնք անվնաս են ձեր կազմվածքի համար
Ներկայացնում ենք ընթրիքի մի քանի տարբերակներ, որոնք կհավանեն ոչ միայն կազմվածքին հետևողները, այլ նաև նրանք, ովքեր համեղ ուտել են սիրում
16:17
29 Հուլիսի 2022
Հատապտուղները կարող են օգնել քրոնիկ բորբոքումների ժամանակ
Հատապտուղները հարուստ են հակաօքսիդանտներով, որոնք ճնշում են բորբոքումը
12:37
28 Հուլիսի 2022
Երեք պատմություն` պարբերական հիվանդություն ունեցող պացիենտներից. կյանքն ախտորոշումից առաջ և հետո
Ներկայացնում ենք երեք պացիենտների պատմությունները, որոնց մոտ ախտորոշվել է պարբերական հիվանդություն
19:37
27 Հուլիսի 2022
ԵՄ–ն Հայաստանին տրամադրել է 14,2մլն եվրո. հայտնի են նպատակները
ԵՄ–ն Հայաստանին տրամադրել է 14,2մլն եվրո. հայտնի են նպատակները
16:15
25 Հուլիսի 2022
Ինչպե՞ս դադարեցնել մազաթափությունը, արդյունավետ միջոց
Ինչպե՞ս դադարեցնել մազաթափությունը, արդյունավետ միջոց
15:35
25 Հուլիսի 2022
Մթերքներ, որոնք կարելի է ուտել քնելուց առաջ
Ներկայացնում ենք մթերքներ, որոնք կարելի է ուտել քնելուց առաջ
12:19
25 Հուլիսի 2022
Դեն Բիլզերյանն ամուսնացե՞լ է. միլիոնատեր փլեյբոյը հետաքրքիր լուսանկար է հրապարակել (ՖՈՏՈ)
Դեն Բիլզերյանն ամուսնացե՞լ է. միլիոնատեր փլեյբոյը հետաքրքիր լուսանկար է հրապարակել. ՖՈՏՈ
20:25
22 Հուլիսի 2022
5 մթերք, որոնք արագացնում են դեմքի մաշկի ծերացումը
Ահա ամենավտանգավոր սննդամթերքների ցուցակը, որոնք արագացնում են մաշկի վաղաժամ ծերացումը
19:37
22 Հուլիսի 2022
Մրգային դրախտ առողջության համար. 5 լավագույն միրգը շաքարի նվազագույն պարունակությամբ
Ներկայացնում ենք 5 լավագույն միրգը շաքարի նվազագույն պարունակությամբ