579.98
6.74
491.88
+24
Եղանակը Երևանում
Հայ

Յոդի «ցանցի» առանձնահատկությունները

17:37
04 Հուլիսի 2021

ԵՐԵՎԱՆ, 4 հուլիսի. /Նովոստի–Արմենիա/. Յոդը հայտնաբերվել է 1811 թ.-ին ֆրանսիացի քիմիկոս Բերնար Կուրտուայի կողմից:

Յոդին ծանոթ են բոլորը։ Մատը վնասելուն պես մենք անմիջապես վերցնում ենք յոդի սպիրտային լուծույթի սրվակը: Շատերի մոտ յոդի օգտագործման վերաբերյալ պատկերացումներն այսքանով ավարտվում են, մինչդեռ նրա կիրառման ոլորտը շատ ավելի լայն է:

Չափահաս մարդու օրգանիզմում կա 20-50 մգ յոդ, որից մոտ 8 մգ–ն կենտրոնացված է վահանագեղձում:

Загружается новость ... "Лево"

Կենցաղում օգտագործվում է նաև, այսպես կոչված, յոդի «ցանցը» (йодовая клетка)։ Takprosto.cc–ն ներկայացնում է նման «ցանցի» երեք առանձնահատկությունները։

1. Ոտնաթաթերի վրա արված յոդի «ցանցը» բարելավում է արյան շրջանառությունը, ինչը թույլ է տալիս հանել ոտքերի այտուցվածությունը: Այս հնարքը հատկապես օգտակար կլինի նրանց համար, ովքեր ստիպված են շատ քայլել կամ կանգնել:

2. Յոդը նաև բարձրացնում է մարմնի ջերմաստիճանը: Այդ իսկ պատճառով հարբուխի ժամանակ, եթե հնարավորություն չկա ոտքերը դնել տաք ջրի մեջ, հարկավոր է գիշերը ոտնաթաթերի վրա յոդային «ցանց» անել և հագնել տաք գուլպաներ:

3. Յոդային «ցանցն» ունի ևս մի հատկություն: Այն կարող է ցույց տալ օրգանիզմում յոդի մակարդակը: Եթե «ցանցը» առավոտյան անհետանում է, դա նշանակում է, որ օրգանիզմում կա յոդի պակաս, և հարկավոր է սննդակարգում ավելացնել ծովամթերքի և յոդ պարունակող այլ բաղադրիչների քանակը:

Ինչպե՞ս նկարել յոդի «ցանց»

Մինչ յոդի «ցանց» անելը, հարկավոր է համոզվել, որ դուք ալերգիկ չեք: Դա ստուգելու համար հարկավոր է դաստակի ներսի հատծավի վրա քսել մի փոքր յոդ և սպասել 15-30 րոպե: Եթե այդ ընթացքում ոչ մի ցավոտ զգացում կամ կարմրածություն չի առաջանում, ապա կարելի է անցնել հաջորդ փուլին:

Ոչ մի դեպքում չի կարելի յոդը քսել ամբողջական շերտով, այլապես կարելի է այրվածք ստանալ: Հարկավոր է ականջի փայտիկով ոտնաթաթերի վրա բարակ ցանց նկարել` մոտ 1х1 սմ աղյուսներով:

Պետք չէ մոռանալ, որ չնայած այս մեթոդի արդյունավետությանը, այն չի կարելի չարաշահել: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս յոդի «ցանց» անել շաբաթը 3-4 անգամից ոչ հաճախ:–0–
Partners News
Partners News
ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
21:15
13 Սեպտեմբերի 2021
«Էն աշխարհից հետ եկա հենց էս պրոցեսի շնորհիվ»․ Նազենի Հովհաննիսյանի հուզիչ գրառումը (ՎԻԴԵՈ)
«Էն աշխարհից հետ եկա հենց էս պրոցեսի շնորհիվ»․ Նազենի Հովհաննիսյանի հուզիչ գրառում է կատարել․ՎԻԴԵՈ
18:25
13 Սեպտեմբերի 2021
Դիետոլոգը նշել է սուրճի չարաշահման վտանգը
Հայտնի է սուրճի չարաշահման վտանգը
15:38
13 Սեպտեմբերի 2021
Պատվաստումների արդյունքում COVID-19-ը կարող է վերածվել սովորական գրիպի.ԱՆ–ն պարզաբանում է
Պատվաստումների արդյունքում COVID-19-ը կարող է վերածվել սովորական գրիպի
14:29
13 Սեպտեմբերի 2021
Դդմի օգտակար հատկությունները
Ներկայացնոմ ենք «ամենաաշնանային» բանջարեղենի օգտակար հատկությունները
19:37
09 Սեպտեմբերի 2021
Ինչպե՞ս տարբերել առողջարար չիրը վնասակարից
Ինչպե՞ս տարբերել առողջարար չիրը վնասակարից
18:25
09 Սեպտեմբերի 2021
Աշնանային դիմակ դեմքի հիանալի տեսքի համար
Հաղորդում ենք անթերի տեսք դեմքի մաշկին. աշնանային դիմակ

14:48
09 Սեպտեմբերի 2021
Գիտնականները պարզել են` պատվաստումից հետո որքա՞ն է նվազում COVID-19–ի նկատմամբ հակամարմինների կոնցենտրացիան
Գիտնականները պարզել են` պատվաստումից հետո որքա՞ն է նվազում COVID-19–ի նկատմամբ հակամարմինների կոնցենտրացիան
10:44
09 Սեպտեմբերի 2021
Վիտամինների աղբյուր. սալորի 5 օգտակար հատկությունները
Սալորն աշնան ամենակարևոր մրգերից է: Այն ազատում է սակավարյունությունից, ամրապնդում ոսկորները, օգնում վերահսկել քաշը
10:05
08 Սեպտեմբերի 2021
Վիտամինների պաշար. աշնան ամենատարածված և օգտակար միրգն ու բանջարեղենը
Վիտամինների պաշար. աշնան ամենատարածված և օգտակար միրգն ու բանջարեղենը
19:37
07 Սեպտեմբերի 2021
«Ժամանակը չի սպասում մինչև մենք ափսոսենք, ո՞վ չի սխալվում». Նազիկ Ավդալյանի նոր լուսանկար է հրապարակել (ՖՈՏՈ)
«Ժամանակը չի սպասում մինչև մենք ափսոսենք, ո՞վ չի սխալվում». Նազիկ Ավդալյանի նոր լուսանկար է հրապարակել.ՖՈՏՈ
10:15
07 Սեպտեմբերի 2021
«Մեր կյանքի իրադարձությունների սխալ մեկնաբանություններն են մեզ դարձնում անհանգիստ». Մանո Գրիգորյան (ՖՈՏՈ)
Դերասանուհի Մանո Գրիգորյանը նոր լուսանկար է հրապարակել Instagram-ի Stories-ում․ՖՈՏՈ
17:37
06 Սեպտեմբերի 2021
Կոճապղպեղի զարմանահրաշ հատկությունները
Կոճապղպեղը շատ մշակույթներում և հատկապես Ասիայում իրավամբ համարվում է բուժիչ բույս։ Ներկայացնում ենք այս բույսի զարմանահրաշ հատկությունները