Հայտնի է դարձել միգրենի անսպասելի պատճառը

24.10.2016, 21:09
Որոշ սննդամթերքներ ընդունակ են գլխացավեր առաջացնել։
 Հայտնի է դարձել միգրենի անսպասելի պատճառը
ԵՐԵՎԱՆ, 24 հոկտեմբերի. /Նովոստի–Արմենիա/. Ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ միգրենով տառապողների բերանի խոռոչում ավելի շատ են նիտրատների վերամշակմանը մասնակցող բակտերիաները։ Դա խոսում է այն մասին, որ որոշ սննդամթերքներ ընդունակ են գլխացավեր առաջացնել։

Կալիֆոռնիայի և Չիկագոյի համալսարանների մասնագետները կարծում են, որ մարդու սննդակարգը և միգրենի զարգացման հավանականությունը շաղկապված են, գրում է The Guardian-ը։

Նրանք անցկացրել են միգրենի նոպաներով տառապող, բայց միաժամանակ քրոնիկ այլ հիվանդություններ չունեցող մարդկանց թքի և արտաթորանքի վերլուծություն։ Ստացված նմուշներում նիտրատների քայքայմանը մասնակցող բակտերիաների մակարդակն ավելի բարձր է եղել, քան միգրեն չունեցող մարդկանցից վերցրած նմուշներում։

Մարդու օրգանիզմում նիտրատները հայտնվում են մսի, որոշ բանջարեղենների (օրինակ, հազարաթերթիկի, լոլիկի), շոկոլադի և գինու օգտագործումից։

Միգրենին ծանոթ է յուրաքանչյուր յոթերորդ մարդը, ընդ որում` մեծամասնության մոտ նոպաները պատահում են ամսվա մեջ մեկ անգամից ավելի։ Ախտանիշները սովորաբար զարկող գլխացավն է, սրտխառնոցը, աչքի ցավը, թուլությունը։

Ոմանք նաև տեսողության մարում և ձայնային հալյուցինացիաներ են ունենում։ Միգրենի զարգացման գործոններին են պատկանում` սնվելու առանձնահատկությունները, սթրեսը, քնի և սեքսի պակասը, հորմոնալ ֆոնի խանգարումները։ Հայտնի է, որ կանայք երեք անգամ ավելի են տառապում այդ տեսակի գլխացավով, քան տղամարդիկ։

 - рис.1

Գիտնականների կարծիքով, միգրենի պատճառ կարող են դառնալ նիտրատների տրոհման ընթացքում առաջացող ազոտի նիտրիտներն ու օքսիդները։ Այդ նյութերը լայնացնում են արյունատար անոթները և բարելավում արյան շրջանառությունը։ Սակայան բժիշկները, ստենոկարդիայի բուժման համար նիտրատ պարունակող դեղորայք նշանակելիս, նախազգուշացնում են հիվանդներին ուժեղ գլխացավերի առաջացման մասին։

Գիտնականները մտադիր են շարունակել ուսումնասիրությունները և պարզել, թե կոնկրետ որ սննդամթերքներն են ավելացնում միգրենի զարգացման հավանականությունը։ Դա թույլ կտա հետագայում մշակել բերանի խոռոչը ողողելու հեղուկ, որը կբալանսավորի բակտերիաների մակարդակը և կնվազեցնի այդ գլխացավի զարգացման ռիսկը։ -0-