Մահացու հաճույք. 7 սննդային սովորություններ, որոնք սպանում են ձեզ
25.08.2019,
20:32
Մահացու յոթյակն ունի այս տեսքը
ԵՐԵՎԱՆ, 25 օգոստոսի. /Նովոստի-Արմենիա/. Մահացու յոթյակն ունի այս տեսքը, գրում է popmech.ru-ն:
7. Քաղցր ըմպելիքներ
Քաղցր ըմպելիքները կտրուկ բարձրացնում են շաքարի մակարդակն արյան մեջ և գրեթե սննդային արժեք չունեն: Պատասխանատու են ինֆարկտի, ինսուլտի և շաքարախտի մահերի 7,4% -ի համար: Այս կատեգորիայում են կոլան, մրգահյութերը շաքարի ավելացմամբ, էներգետիկները, կաթնային կոկտեյլները հավելումներով և նույնիսկ թեյն ու սուրճը, եթե խմում եք դրանք շաքարով:
Ի՞նչ անել. Փոխարինել քաղցր ըմպելիքները մաքուր խմելու ջրով, հրաժարվել քաղցր սուրճից և թեյից, կաթնային կոկտեյլներում հավելումների փոխարեն օգտագործել հատապտուղներ կամ մրգերի կտորներ:
6. Մրգերի պակաս
Մրգերի ոչ բավարար քանակը պատասխանատու է մահերի 7,5%-ի համար: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս մարդուն օրական ուտել ոչ պակաս քան 5 չափաբաժին մրգեր և բանջարեղեն: Դա մոտավորապես 400 գրամ է: Մեկ չափաբաժինը կազմում է, օրինակ, մեկ խնձոր, տանձ կամ մեկ բուռ ելակ:
Ի՞նչ անել. նախաճաշին ավելացրեք խնձոր, բանան, մեկ ափ թարմ կամ սառեցված հատապտուղներ, միջանկյալ սննդառության ժամանակ կերեք ոչ թե թխվածքաբլիթ, այլ միրգ:
5. Բանջարեղենի պակաս
Թարմ բանջարեղենը թանկ հաճույք է, հատկապես ձմռանը: Բայց առանց դրա չի կարելի սննդակարգ կազմել:
Ի՞նչ անել. Ընտրեք սեզոնային բանջարեղեն, ուտելիքի մեջ թարմ կանաչի ավելացրեք, իսկ ձմռանն օգտագործեք սառեցրած բանջարեղեն:
4. Օմեգա-3-չհագեցած ճարպաթթուների պակաս
Այս ճարպաթթուները պարունակվում են յուղոտ ձկան մեջ` սաղմոն, իշխան, թունա, սարդին, թյունիկ: Օմեգա-3-ճարպաթթուների պակասը պատասխանում է մահերի 7,8%-ի համար:
Ի՞նչ անել. տնտեսելու համար գնեք ոչ թե պաղեցված, այլ սառեցված ձուկ: Բայց եթե ձուկ չեք սիրում, ապա կարող եք ուտել ընկույզ, կտավատի բուսայուղ, դդմի սերմեր, լոբի:
3. Վերամշակված միս
Դուք երևի լսել եք, որ երշիկը, նրբերշիկը, ապխտած միսը շատ վնասակար են: Վերամշակված մսից պատրաստած արտադրնքը 8,2% մահերի պատճառ է դառնում: Բանն այն է, որ դրանք մեծ քանակությամբ աղ և նիտրիտներ են պարւնակում: ԱՀԿ-ի գնահատմամբ, ամեն օր վերամշակված մսի 50 գրամի օգտագործումը բարձրացնում է ուղիղ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը 18 տոկոսով:
Ի՞նչ անել. Երշիքը փոխարինել հավի կրծքամսով կամ հնդկահավի մսով – ջեռոցում պատրաստված:
2. Ընկույզի և արևածաղկի սերմերի պակաս
Եթե մարդիկ ավելի շատ ուտեին ընկույզ և արևածաղկի սերմեր, կարելի կլիներ խուսափել 8,5%-ի մահերից: Դրանք վիտամինների և միկրոտարրերի բնական գանձարան են: Ընկույզը մեծ քանակությամբ կալիում, մագնեզիում և յոդ են պարունակում, անտառային ընկույզը` В խմբի կենսանյութեր և ֆոլաթթու, նուշը` ֆոսֆոր, մագնեզիում, երկաթ, պղինձ, արևածաղկի սերմերը` մագնեզիում, Е և D վիտամիններ:
Ի՞նչ անել. Առավելագույն օգուտ քաղելու համար օրական բավարար է օգտագործել 30−50 գրամ ընկույզ:
1. Աղի ավելցուկ
Ահա և չեմպիոնը: Աղի ավելցուկն իսկական մարդասպան է, որի հետևանքով գրեթե 10%-ի մահեր են լինում: Աղի չարաշահման հետևանքով օրգանիզմից ջուրը դուրս չի բերվում: ԱՀԿ-ի խորհուրդներով, 7 տարեկանից բարձր երեխաները և մեծահասակներն օրական պետք է օգտագործեն ոչ ավելի, քան 5 գրամ աղ` մեկ թեյի գդալ: Մի մոռացեք, որ բացի կերակրատեսակներում ձեր ավելացրած աղից, այն կա հացի, սոուսների, թծվածքի, կիսաֆաբրիկատների և նույնիսկ բանջարեղենի մեջ:
Ի՞նչ անել. նվազագույնի հազցրեք ապխտած ձկան, աղի վարունգի և այլ պահածոյացված բանջարեղենի օգտագործումը: Կերակուրներ պատրաստելիս աղը փոխարինեք համեմունքներով: -0-
7. Քաղցր ըմպելիքներ
Քաղցր ըմպելիքները կտրուկ բարձրացնում են շաքարի մակարդակն արյան մեջ և գրեթե սննդային արժեք չունեն: Պատասխանատու են ինֆարկտի, ինսուլտի և շաքարախտի մահերի 7,4% -ի համար: Այս կատեգորիայում են կոլան, մրգահյութերը շաքարի ավելացմամբ, էներգետիկները, կաթնային կոկտեյլները հավելումներով և նույնիսկ թեյն ու սուրճը, եթե խմում եք դրանք շաքարով:
Ի՞նչ անել. Փոխարինել քաղցր ըմպելիքները մաքուր խմելու ջրով, հրաժարվել քաղցր սուրճից և թեյից, կաթնային կոկտեյլներում հավելումների փոխարեն օգտագործել հատապտուղներ կամ մրգերի կտորներ:
6. Մրգերի պակաս
Մրգերի ոչ բավարար քանակը պատասխանատու է մահերի 7,5%-ի համար: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս մարդուն օրական ուտել ոչ պակաս քան 5 չափաբաժին մրգեր և բանջարեղեն: Դա մոտավորապես 400 գրամ է: Մեկ չափաբաժինը կազմում է, օրինակ, մեկ խնձոր, տանձ կամ մեկ բուռ ելակ:
Ի՞նչ անել. նախաճաշին ավելացրեք խնձոր, բանան, մեկ ափ թարմ կամ սառեցված հատապտուղներ, միջանկյալ սննդառության ժամանակ կերեք ոչ թե թխվածքաբլիթ, այլ միրգ:
5. Բանջարեղենի պակաս
Թարմ բանջարեղենը թանկ հաճույք է, հատկապես ձմռանը: Բայց առանց դրա չի կարելի սննդակարգ կազմել:
Ի՞նչ անել. Ընտրեք սեզոնային բանջարեղեն, ուտելիքի մեջ թարմ կանաչի ավելացրեք, իսկ ձմռանն օգտագործեք սառեցրած բանջարեղեն:
4. Օմեգա-3-չհագեցած ճարպաթթուների պակաս
Այս ճարպաթթուները պարունակվում են յուղոտ ձկան մեջ` սաղմոն, իշխան, թունա, սարդին, թյունիկ: Օմեգա-3-ճարպաթթուների պակասը պատասխանում է մահերի 7,8%-ի համար:
Ի՞նչ անել. տնտեսելու համար գնեք ոչ թե պաղեցված, այլ սառեցված ձուկ: Բայց եթե ձուկ չեք սիրում, ապա կարող եք ուտել ընկույզ, կտավատի բուսայուղ, դդմի սերմեր, լոբի:
3. Վերամշակված միս
Դուք երևի լսել եք, որ երշիկը, նրբերշիկը, ապխտած միսը շատ վնասակար են: Վերամշակված մսից պատրաստած արտադրնքը 8,2% մահերի պատճառ է դառնում: Բանն այն է, որ դրանք մեծ քանակությամբ աղ և նիտրիտներ են պարւնակում: ԱՀԿ-ի գնահատմամբ, ամեն օր վերամշակված մսի 50 գրամի օգտագործումը բարձրացնում է ուղիղ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը 18 տոկոսով:
Ի՞նչ անել. Երշիքը փոխարինել հավի կրծքամսով կամ հնդկահավի մսով – ջեռոցում պատրաստված:
2. Ընկույզի և արևածաղկի սերմերի պակաս
Եթե մարդիկ ավելի շատ ուտեին ընկույզ և արևածաղկի սերմեր, կարելի կլիներ խուսափել 8,5%-ի մահերից: Դրանք վիտամինների և միկրոտարրերի բնական գանձարան են: Ընկույզը մեծ քանակությամբ կալիում, մագնեզիում և յոդ են պարունակում, անտառային ընկույզը` В խմբի կենսանյութեր և ֆոլաթթու, նուշը` ֆոսֆոր, մագնեզիում, երկաթ, պղինձ, արևածաղկի սերմերը` մագնեզիում, Е և D վիտամիններ:
Ի՞նչ անել. Առավելագույն օգուտ քաղելու համար օրական բավարար է օգտագործել 30−50 գրամ ընկույզ:
1. Աղի ավելցուկ
Ահա և չեմպիոնը: Աղի ավելցուկն իսկական մարդասպան է, որի հետևանքով գրեթե 10%-ի մահեր են լինում: Աղի չարաշահման հետևանքով օրգանիզմից ջուրը դուրս չի բերվում: ԱՀԿ-ի խորհուրդներով, 7 տարեկանից բարձր երեխաները և մեծահասակներն օրական պետք է օգտագործեն ոչ ավելի, քան 5 գրամ աղ` մեկ թեյի գդալ: Մի մոռացեք, որ բացի կերակրատեսակներում ձեր ավելացրած աղից, այն կա հացի, սոուսների, թծվածքի, կիսաֆաբրիկատների և նույնիսկ բանջարեղենի մեջ:
Ի՞նչ անել. նվազագույնի հազցրեք ապխտած ձկան, աղի վարունգի և այլ պահածոյացված բանջարեղենի օգտագործումը: Կերակուրներ պատրաստելիս աղը փոխարինեք համեմունքներով: -0-