Ինչպես ճիշտ սնվել ձմռանը. խորհուրդներ բժիշկ–դիետոլոգից

20.12.2020, 20:25
Ինչպես ճիշտ սնվել ձմռանը. խորհուրդներ բժիշկ–դիետոլոգից
Ինչպես ճիշտ սնվել ձմռանը. խորհուրդներ բժիշկ–դիետոլոգից

ԵՐԵՎԱՆ, 20 դեկտեմբերի. /Նովոստի–Արմենիա/. ՀՀ ԱՆ «Ֆիզիկական բժշկության և կուրորտաբանության» գիտահետազոտական ինստիտուտի բժիշկ–դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը խոսել է այն մասին, թե ինչպես պետք է ճիշտ սնվել ձմռանն ու բարձրացնել օրգանիզմի իմունիտետը։

Загружается новость ... "Лево"

«Գաղտնիք չէ, որ ճիշտ սննդակարգն օգնում է հարմարվել սեզոնին։ Սառը եղանակին ցանկալի է, որպեսզի սնունդը լինի տաք և յուղոտ», – նշեց Պետրոսյանը։

Նրա խոսքով, սնունդը, որը հիմա հայերն օգտագործում են ձմռանը, շատ է տարբերվում մեր նախնիների օգտագործած սնունդից:

«Ձմռանը հարկավոր է օգտագործել բուսական սնունդ, ձավարեղենից պատրաստված շիլաներ, բանջարեղեն, միրգ, հատապտուղ, օրինակ` դդում, նուռ, չիչխան։ Այս մթերքներն իրենց մեջ պահպանում են արևի ջերմությունը, և դրանց օգտագործումն օգնում է ձմռանը լրացնել արևի պակասը», – ասաց Պետրոսյանը։

Նա նաև նշեց, որ ձմռանը հարկավոր է օգտագործել շատ համեմունքներ։

«Կարելի է օգտագործել չոր կանաչեղեն, դրանով փոխարինել աղն ու պղպեղը։ Ցանկալի է օգտագործել կոճապղպեղ և քրքում, որոնք ունեն հիանալի տաքացնող հատկություն, դրանք նաև արդյունավետ հակաօքսիդանտներ են», – ընդգծեց Պետրոսյանն ու հավելեց, որ ձմեռային կերակուրը պետք է նաև պարգևի բարձր տրամադրություն։ 

«Ձմռանը վատ տրամադրությունը հաճախ ստիպում է մեզ ուտել շատ քաղցրավենիք, ինչը սխալ է։ Քաղցրը մեր օրգանիզմի վրա ազդում է թմրամիջոցի նման։ Երբ դրա ազդեցությունն անցնում է, վատ տրամադրությունը սրվում է», – նշեց Պետրոսյանը։

Նա նաև խորհուրդ տվեց ավելի շատ ժամանակ անցկացնել հաճելի և լավ մարդկանց հետ, իսկ ազատ երեկոներն ու տոները` ընտանիքի շրջապատում: 

«Ձմռանը պետք է օգտագործել ավելի շատ կաթնամթերք, մասնավորապես, մածուն, որը բարելավում է աղիների միկրոֆլորան։ Այն նաև օգնում է բարձրացնել իմունիտետն ու պաշտպանում է շնչառական հիվանդություններից», – ավելացրեց Պետրոսյանը։

Նրա խոսքով, ձմռանն իմունիտետն օգնում է բարձրացնել նաև թթուն։ 

«Սակայն հարկավոր է հիշել,  որ թթուն կարող է վնասակար լինել ճնշման հետ խնդիր ունեցողների համար։ Ձմռանն օգտակար է օգտագործել դդմի աղացած սերմեր, քանի որ դրանք ցինկի հիանալի աղբյուր են, որն իր հերթին բարձրացնում է իմունիտետը», – ասաց Պետրոսյանը։

Նա ևս մեկ անգամ հիշեցրեց չիչխանի օգտակար հատկությունների մասին, որը հզոր հակաօքսիդանտ է։ 

«Օրական մեկ թեյի գդալ չիչխանի յուղը կօգնի ամրապնդել իմունիտետը», – ընդգծեց դիետոլոգը։–0–