ԵՐԵՎԱՆ, 10 հուլիսի. /Նովոստի-Արմենիա/․ Նյարդաբանները շարունակում են ուսումնասիրել, թե ինչպես են սուրճն ու կոֆեին պարունակող մթերքներն ազդում ուղեղի աշխատանքի վրա: Այս անգամ ԱՄՆ-ի և Ճապոնիայի մի քանի հեղինակավոր համալսարանների գիտնականներ եկել են այն եզրակացության, որ սուրճ խմելը ոչ միայն օգտակար է, այլև ինչ-որ չափով, նույնիսկ, անհրաժեշտ, գրում է Inc.Russia ամսագիրը :
Загружается новость ... "Лево"
Ծերացման խնդիրների հորցով ազգային ինստիտուտի (NIA) և Ջոն Հոփկինսի համալսարանի գիտնականների համատեղ հետազոտութունների ժամանակ ուսումնասիրվել են մեթիլաքսանտինները` սուրճի, կակաոյի, շոկոլադի և թեյի մեջ պարունակվող օրգանական միացությունները:
Պարզվել է, որ դրանք դրականորեն են ազդում նյարդային ցանցերի գործունեության վրա: Սա իր հերթին կարող է մարդուն փրկել ինսուլտից, ինչպես նաև Ալցգեյմերի և Պարկինսոնի հիվանդություններից:
Ինչպես ասվում է World Journal of Surgical Oncology-ի զեկույցում, 11 խոշոր ուսումնասիրությունների տվյալների վերլուծության արդյունքում պարզվել է, որ կոֆեինը ոչ միայն նվազեցնում է Ալցգեյմերի հիվանդության ռիսկը, այլև կարող է նաև փրկել ուղեղի քաղցկեղից։
Օկայամա համալսարանի (Ճապոնիա) գիտնականները եկել են նաև այն եզրակացության, որ սուրճի մի շարք բաղադրիչներ ուժեղացնում են ուղեղի սոսնձող բջիջների հակաօքսիդային հատկությունները. դա օգնում է բարելավել ուղեղի աշխատանքը: -0-