Հայտնաբերվել է շոկոլադի նոր ու շատ օգտակար հատկություն

13.07.2019, 20:20
Փորձագետները հայտնաբերել են շոկոլադի նոր ու շատ օգտակար հատկություն։
Հայտնաբերվել է շոկոլադի նոր ու շատ օգտակար հատկություն

ԵՐԵՎԱՆ, 13 հուլիսի. /Նովոստի–Արմենիա/. Փորձագետները եկել են այն եզրահանգման, որ կակաո պարունակող մթերքները D2 վիտամինի մեծ աղբյուր են։ 

Загружается новость ... "Лево"

Կակաո պարունակող տարատեսակ մթերքներն ունեն D2 վիտամինի տարբեր պարունակություն։ Ամենից շատ D2 կա կակաոյի յուղում և մուգ շոկոլադում, ամենաքիչը` սպիտակ շոկոլադում, գրում է livekuban.ru–ն` հղում անելով «Իզվեստիային»։

Գիտնականների խոսքով, D վիտամինը վճռորոշ դեր է կատարում մարդկային օրգանիզմում, և դրա պակասը կարող է ավելացնել շնչառական հիվանդությունների, ռախիտի և օստեոպորոզի ռիսկը։ Այդ վիտամինն ունի երկու տեսակ` D2 և D3։ 

D3 վիտամինն արտադրվում է մարդու մաշկի վրա արևի ազդեցության ներքո և բավարարում է օրգանիզմի պահանջների 90%–ը։ Նրա մնացած մասը յուրացվում է մթերքի, օրինակ` յուղոտ ձկան կամ հավի ձվի միջոցով։ 

D2 վիտամինը հանդիպում է սնկերում, սակայն շատ մարդիկ ունեն D2–ի պակաս։ Պարզվում է, որ արևի ճառագայթների տակ կակաոյի հատիկների չորանալուց հետո նրանց մեջ տեղի է ունենում փոխակերպում, ինչի արդյունքում D վիտամինը վերածվում է D2–ի։–0–