ԵՐԵՎԱՆ, 1 հունվարի. /Նովոստի–Արմենիա/. Ամանորյա տոների ընթացքում շատերը բախվում են գիրանալու խնդրի հետ։ Այդ օրերին սխալ սննդակարգը հաճախ հանգեցնում է ոչ միայն ավելորդ քաշի, այլ նաև առողջական այլ խնդիրների առաջացմանը։
Ներկայացնում ենք փոքրիկ խորամանկություններ, որոնք կօգնեն խուսափել այդ խնդիրներից։
1. Չի կարելի քաղցած մնալ տոներից առաջ
«Չգիրանալու համար, առաջին հերթին, չի կարելի քաղցած մնալ տոներից առաջ։ Տոներից մեկ շաբաթ առաջ կարելի է կազմակերպել բեռնաթափման օրեր, որոնց ընթացքում խորհուրդ է տրվում օգտագործել կեֆիր կամ խնձոր։ Բեռնաթափման օրեր կարելի է կազմակերպել միայն այն դեպքում, եթե դա սթրեսային իրավիճակ չի ստեղծում մարդու համար», – ասաց Աբովյանը։
Նա ընդգծեց, որ բռնի կերպով բեռնաթափման օրերի կազմակերպումը կհանգեցնի չափից շատ ուտելուն։
2. Ամանորի գիշերը չի կարելի քաղցած նստել տոնական սեղանի շուրջ
Դիետոլոգի խոսքով` Ամանորի գիշերը սեղան նստելուց առաջ հարկավոր է ուտել։ Իսկ տոնական սեղանին անհրաժեշտ է խուսափել ածխաջրեր պարունակող սննդից։ Կարելի է ուտել մսամթերքից պատրաստված ճաշատեսակներ, առանց մայոնեզի թեթև աղցաններ։
Հարկավոր է չօգտագործել նաև գազավորված ըմպելիքներ։ Քաղցր գազավորված ըմպելիքները պետք է փոխարինել սովորական կամ հանքային ջրով։
3. Հարկավոր է թխվածքն ու քաղցրավենիքը փոխարինել մրգերով և չրերով
«Ամանորի գիշերը տոնական սեղանի շուրջ անհրաժեշտ է խուսափել տարատեսակ քաղցրավենիքներից, եթե դա հնարավոր չէ, ապա կարելի է դրանք փոխարինել բնական չրերով և մրգերով», – նշեց Աբովյանը։
4. Անհրաժեշտ է ժամանակին քնել
Դիետոլոգն ավելացրեց, որ քունը մեծ նշանակություն ունի ինչպես ողջ օրգանիզմի առողջության, այնպես էլ քաշի կարգավորման համար։ Մարդիկ, որոնց քունը կիսատ է մնում, որպես կանոն, սկսում են գիրանալ։
«Իհարկե հիմարություն է խորհուրդ տալ շուտ քնել դեկտեմբերի 31–ին, սակայն կարելի է գոնե հաջորդ օրը ժամանակին քնել», – նշեց դիետոլոգը։
5. Հարկավոր է հնարավորինս քիչ աղ օգտագործել
«Սննդում օգտագործվող աղը նպաստում է այտուցների առաջացմանը, որոնք իրենց հերթին նպաստում են ավելորդ քաշի գոյացմանը։ Հարկավոր է սնունդը մի փոքր անալի անել», – ավելացրեց Աբովյանը։
6. Անհրաժեշտ է չչարաշահել ալկոհոլը
Դիետոլոգը նշեց, որ երեկոյի ընթացքում թույլատրվում է խմել մեկ գավաթ կարմիր գինի։–0–