9 ամենաօգտակար մթերքը առողջ մաշկ ունենալու համար

12.08.2022, 19:37
9 ամենաօգտակար մթերքը առողջ մաշկ ունենալու համար
9 ամենաօգտակար մթերքը առողջ մաշկ ունենալու համար

ԵՐԵՎԱՆ, 12 օգոստոսի./Նովոստի–Արմենիա/. Մեր առողջությունը հիմնականում կախված է նրանից, թե ինչ ենք ուտում, իսկ դիետան ազդում է մեր մաշկի վիճակի վրա։ Մթերքի բազմաթիվ տեսակներ պարունակում են բնական բաղադրիչներ, որոնք օգնում են պահպանել մաշկի երիտասարդ տեսքը, գեղեցկությունն ու օրգանիզմի իմունիտետը։ Teleprogramma.pro կայքը ներկայացնում է 9 մթերք, որոնք կօգնեն ձեզ առողջ մաշկ ունենալու հարցում։

1. Կտավատի սերմեր

 - рис.1




Կտավատի սերմերը հարուստ են օմեգա–3 թթուներով, որոնք կարևոր դեր են խաղում կնճիռների և տարիքային պիգմենտացիայի կանխման գործում։ Որոշ ուսումնասիրություններ նաև ցույց են տալիս, որ կտավատի սերմերի ամենօրյա օգտագործումն օգնում է նվազեցնել մաշկի կարմրությունն ու գրգռվածությունը` հաղորդելով մաշկին թարմ տեսք։ Կտավատի սերմերը կարելի է ավելացնել թխվածքի, վարսակաձավարով շիլայի կամ սմուզիի մեջ։

2. Կապույտ և մանուշակագույն միրգ ու հատապտուղ

 - рис.2

Կապույտ հապալասը, մոշը, սալորը, մուգ գույնի խաղողը պարունակում են մեծ թվով հակաօքսիդանտներ, որոնք չեզոքացնում են ազատ ռադիկալների բացասական ներգործությունը մաշկի վրա, որն ավելանում է սխալ սննդակարգի կամ անբարենպաստ էկոլոգիական պայմանների պատճառով։ Մանուշակագույն և կապույտ մրգերի ու հատապտուղների շնորհիվ մաշկը երիտասարդ տեսք է ստանում։

3. Արևածաղկի սերմեր

 - рис.3

Ամենասովորական արևածաղիկը հարուստ է վիտամին Е–ով, որն օգնում է պաշտպանել մաշկը ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից։ Բացի այդ, արևածաղկի սերմերն օգնում են նվազեցնել զարկերակային բարձր ճնշումը։ Դրանք կարելի է ավելացնել վարսակաձավարով կամ ուրիշ շիլաների, ապուրների, աղցանների և թխվածքի մեջ` դրանք ավելի սննդարար դարձնելու համար։ Կարևոր է չմոռանալ, որ արևածաղկի սերմերը բարձր կալորիականություն ունեն։ Անհրաժեշտ է ուշադիր լինել նաև աղի հարցում, որի ավելցուկը բոլոր առավելությունները զրոյի է հավասարեցնում։

4.  Շոկոլադ

 - рис.4

Լավ նորություն քաղցրակերների համար. շոկոլադն օգտակար է մաշկի առողջության համար: Իհարկե, կարևոր է չչարաշահել։ Դառը, մուգ շոկոլադը պարունակում է ֆլավոնոիդներ, որոնք նպաստում են անոթների պատերի ամրությանը և ունեն հակաօքսիդանտային հատկություն։

5.  Լոլիկ

 - рис.5

Լոլիկը հարուստ է լիկոպինով, որը կարևոր հակաօքսիդանտ է։ Այն կանխում է մաշկի հիպերպիգմենտացիան և օգնում է մաշկին լինել առողջ և ձիգ։ Կարևոր է նաև այն փաստը, որ, ի տարբերություն բնական ծագում ունեցող արժեքավոր նյութերի մեծամասնության, լիկոպինը ջերմային մշակման ընթացքում ոչ միայն չի կորցնում իր օգտակար հատկությունները, այլ նաև ավելացնում է  դրանք։ Այնպես որ, պատրաստեք հաճույքով։

6.  Կարմիր բուլղարական պղպեղ

 - рис.6

Միջին չափի մեկ կարմիր պղպեղը С վիտամինի օրական չափաբաժին է պարունակում (և անգամ փոքր–ինչ ավել)։ Այն պարունակում է նաև վիտամին В6, սննդային մանրաթելեր և կարոտինոիդներ։ Այս բոլոր նյութերն օգնում են ազատվել կնճիռներից և ավելացնում են արյան հոսքը դեպի մաշկ, ինչի արդյունքում այն թարմ և երիտասարդ տեսք է ստանում։ Կարմիր պղպեղն օգնում է նաև կանխել ակնեները։ Իր ցածր կալորիականության շնորհիվ այս բանջարեղենը դիետիկ սննդակարգի անգին բաղադրիչ է։

7. Յոգուրտ

 - рис.7

Զուր չէ, որ առողջ սննդակարգի հետևորդները մեծապես կարևորում են յոգուրտի օգտագործումը։ Յոգուրտը պարունակում է սպիտակուցներ, որոնք օգտակար են մաշկի առաձգականության համար, դրանք օգնում են նաև կանխել կնճիռների առաջացումը։ Իհարկե, խոսքը բնական, սպիտակ յոգուրտի, այլ ոչ թե մրգային խառնուրդի մասին է, որը պարունակում է արհեստական գունանյութեր, բույր հաղորդող նյութեր և մեծ քանակությամբ շաքարավազ։ Նման հավելումներն ամբողջությամբ ոչնչացնում են յոգուրտի օգտակար հատկությունները։ Եթե ցանկանում եք յոգուրտն ավելի քաղցրահամ դարձնել, պարզապես ավելացրեք թարմ մրգեր, մեղր կամ դառը շոկոլադ։

8. Սաղմոն

 - рис.8

Սաղմոնը ևս պարունակում է օմեգա–3 թթուներ, որոնք նպաստում են մաշկի խոնավացմանը և օգնում են պայքարել կնճիռների, կարմրությունների և ակնեի դեմ։ Բացի այդ, կարմիր ձուկը հարուստ է D վիտամինով, որը պատասխանատու է ուղեղի և նյարդային համակարգի, սիրտ–անոթային համակարգի, ոսկորների և աղիների նորմալ աշխատանքի համար։ D վիտամինն օգնում է նվազեցնել տագնապի զգացումն ու հակազդել դիպրեսիային, ինչպես նաև կարևոր դեր է խաղում քաղցկեղի, ոսկորների և սրտային հիվանդությունների կանխարգելման գործում։ Սաղմոնն օգտակար է նաև մազերի առողջության համար։

9. Սպանախ

 - рис.9

Սպանախն իսկական սուպերմթերք է։ Այն А, Е և С վիտամինների, երկաթի, մագնիումի, բուսական սպիտակուցի և սննդային մանրաթելերի, քլորոֆիլի և ֆոլաթթվի աղբյուր է։ Այս բոլոր նյութերն օգտակար են մաշկի համար։ Սպանախը նաև պարունակում է հակաօքսիդանտներ։ Սպանախից կարելի է պատրաստել սմուզի, ավելացնել այն աղցանների, ձվածեղի կամ թխվածքի մեջ։

Եվ վերջում հարկ ենք համարում հիշեցնել, որ անգամ ամենաօգտակար մթերքը դեղորայք չէ և չի կարող օգնել մաշկի հետ կապված լուրջ խնդիրների դեպքում։ Իհարկե, անհրաժեշտ է հետևել սննդակարգին, սակայն լուրջ խնդիրների դեպքում հարկավոր է դիմել բժշկի։–0–