ԹՈՓ–10 մթերքներ նիհարելու համար
25.06.2021,
15:37
Ներկայացնում ենք ԹՈՓ–10 մթերքները նիհարելու համար
![ԹՈՓ–10 մթերքներ նիհարելու համար ԹՈՓ–10 մթերքներ նիհարելու համար](/upload/iblock/1ac/1euv9zmengzpoogq68fsgysuf1g08yul.jpg)
ԵՐԵՎԱՆ, 25 հունիսի. /Նովոստի–Արմենիա/. Նիհար մնալու գաղտնիքն ի թիվս այլ գործոնների նյութափոխանակության արագությունն է։ Այն արագացնելու համար պարտադիր է սննդակարգում ընդգրկել այնպիսի սննդամթերքներ, որոնք յուրօրինակ կատալիզատորների դեր են կատարում։
Ահա դրանց տասնյակն` ըստ medpulse.ru-ի։
Բրոքոլի
![- рис.1 - рис.1](/upload/articles/289250/1_ed7923d1e393a7c03017611a1ba86e1c.jpg)
Պարունակում է կալցիումի ռեկորդային քանակություն, որը խթանում է նյութափոխանակության գործընթացները և նպաստում է ճարպերի քայքայմանը։
Սպանախ
![- рис.2 - рис.2](/upload/articles/289250/2_f5bb8433a1c481c59000eea9ee081b6c.jpg)
Հագեցած է զանազան սննդարար նյութերով, նախևառաջ, С վիտամինով և կալիումական, կալցիումական միացություններով, երկաթով։
Կծու տաքդեղ (չիլի)
![- рис.3 - рис.3](/upload/articles/289250/3_0634bb1bd6ee9cd74854cc107740faf8.jpg)
Պարունակում է կապսաիցին, որը խթանում է օրգանիզմի ջերմարտադրողականությունը ճարպերի քայքայման արդյունքում։
Լոբի
![- рис.4 - рис.4](/upload/articles/289250/4_898e313b4a9529de5192e2799d93cb15.jpg)
Չափազանց հարուստ է սպիտակուցով և բջջանքով։ Սպիտակուցը նպաստում է մկանային հյուսվածքի կառուցմանը, ինչն էներգիայի ծախս է պահանջում։ Իսկ բջջանքը, որն իրենից ներկայացնում է սննդային կոշտ մանրաթելեր, մարսման համար ավելի շատ էներգիա է պահանջում, քան հետագայում արտադրվում է դրա սպիտակուցների քայքայման համար։
Դրանով իսկ լոբին, լցնելով ստամոքսը, հաղորդում է հագեցվածության զգացողություն, բայց չի նպաստում քաշի ավելացմանը։
Թուրինջ
![- рис.5 - рис.5](/upload/articles/289250/5_849a0f6a0d409dcc4f033573dc1380ef.jpg)
Հայտնի է ոչ միայն մի շարք վիտամինների, այլ նաև այնպիսի ֆերմենտների պարունակությամբ, որոնք ակտիվ մասնակցում են ճարպերի քայքայմանը։ Պատահական չէ, որ մի շարք դիետաներ խորհուրդ են տալիս օրը սկսել կես թուրինջից։
Սոյա
![- рис.6 - рис.6](/upload/articles/289250/6_e244e5aa24f901c87df3cbbff5f57434.jpg)
Բացի սպիտակուցի առատությունից և В խմբի վիտամիններից, ցանկացած դիետայի համար կարևոր են ֆիտոէստրոգենները` կանանց սեռական հորմոններին մոտ նյութեր։ Երբեմն, երբ օրգանիզմն էստրոգենի կարիք ունի, նյութափոխանակությունը դանդաղում է։ Այդպես է լինում, օրինակ, դաշտանադադարի ժամանակ։ Բուսական ֆիտոէստրոգենների ներառումը սննդակարգում կարող է վերականգնել դրա արագությունը։
Վարսակափաթիլներ
![- рис.7 - рис.7](/upload/articles/289250/7_d33733d37bc7e79684154a6445e4e9f0.jpg)
Գործնականում սրանք էներգետիկ աղքատ սննդային մանրաթելերի խառնուրդ են, որոնք առաջացնում են հագեցվածության զգացում` չավելացնելով քաշը։ Բացի այդ, դրանք բարելավում են աղիների աշխատանքը` կանխելով փորկապությունները։
Կանաչ թեյ
![- рис.8 - рис.8](/upload/articles/289250/8_728dc22e4ed12a95d7573569603da540.jpg)
Հիանալի ընպելիք է նրանց համար, ովքեր ցանկանում են նիհարել։ Դրա կազմում են բազմաթիվ ֆերմենտներ, որոնք նպաստում են նյութափոխանակության արագացմանը, և, միաժամանակ, կալորիա չեն պարունակում։
Նուշ
![- рис.9 - рис.9](/upload/articles/289250/9_e1899dcfd182fc83b78e8427f171f2a2.jpg)
Հարուստ է անփոխարինելի ճարպաթթուներով, սպիտակուցներով և բջջանքով։ Թեև կալորիական է, բայց հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ եթե օրական ուտեք 4-5 նուշ, ապա ոչ միայն քաշ չեք ավելացնի, այլ, հակառակը, քաշ կկորցնեք։ Գլխավորը չչարաշահելն է։
Կոճապղպեղ
![- рис.10 - рис.10](/upload/articles/289250/10_853bd882c717f94d94c6395159c89952.jpg)
Նպաստում է մարսողականությանը և, կծու պղպեղի պես, արագացնում է տերմոգենեզը` արագացնելով նյութափոխանակության գործընթացները։ -0-
Ահա դրանց տասնյակն` ըստ medpulse.ru-ի։
Բրոքոլի
![- рис.1 - рис.1](/upload/articles/289250/1_ed7923d1e393a7c03017611a1ba86e1c.jpg)
Պարունակում է կալցիումի ռեկորդային քանակություն, որը խթանում է նյութափոխանակության գործընթացները և նպաստում է ճարպերի քայքայմանը։
Սպանախ
![- рис.2 - рис.2](/upload/articles/289250/2_f5bb8433a1c481c59000eea9ee081b6c.jpg)
Հագեցած է զանազան սննդարար նյութերով, նախևառաջ, С վիտամինով և կալիումական, կալցիումական միացություններով, երկաթով։
Կծու տաքդեղ (չիլի)
![- рис.3 - рис.3](/upload/articles/289250/3_0634bb1bd6ee9cd74854cc107740faf8.jpg)
Պարունակում է կապսաիցին, որը խթանում է օրգանիզմի ջերմարտադրողականությունը ճարպերի քայքայման արդյունքում։
Լոբի
![- рис.4 - рис.4](/upload/articles/289250/4_898e313b4a9529de5192e2799d93cb15.jpg)
Չափազանց հարուստ է սպիտակուցով և բջջանքով։ Սպիտակուցը նպաստում է մկանային հյուսվածքի կառուցմանը, ինչն էներգիայի ծախս է պահանջում։ Իսկ բջջանքը, որն իրենից ներկայացնում է սննդային կոշտ մանրաթելեր, մարսման համար ավելի շատ էներգիա է պահանջում, քան հետագայում արտադրվում է դրա սպիտակուցների քայքայման համար։
Դրանով իսկ լոբին, լցնելով ստամոքսը, հաղորդում է հագեցվածության զգացողություն, բայց չի նպաստում քաշի ավելացմանը։
Թուրինջ
![- рис.5 - рис.5](/upload/articles/289250/5_849a0f6a0d409dcc4f033573dc1380ef.jpg)
Հայտնի է ոչ միայն մի շարք վիտամինների, այլ նաև այնպիսի ֆերմենտների պարունակությամբ, որոնք ակտիվ մասնակցում են ճարպերի քայքայմանը։ Պատահական չէ, որ մի շարք դիետաներ խորհուրդ են տալիս օրը սկսել կես թուրինջից։
Սոյա
![- рис.6 - рис.6](/upload/articles/289250/6_e244e5aa24f901c87df3cbbff5f57434.jpg)
Բացի սպիտակուցի առատությունից և В խմբի վիտամիններից, ցանկացած դիետայի համար կարևոր են ֆիտոէստրոգենները` կանանց սեռական հորմոններին մոտ նյութեր։ Երբեմն, երբ օրգանիզմն էստրոգենի կարիք ունի, նյութափոխանակությունը դանդաղում է։ Այդպես է լինում, օրինակ, դաշտանադադարի ժամանակ։ Բուսական ֆիտոէստրոգենների ներառումը սննդակարգում կարող է վերականգնել դրա արագությունը։
Վարսակափաթիլներ
![- рис.7 - рис.7](/upload/articles/289250/7_d33733d37bc7e79684154a6445e4e9f0.jpg)
Գործնականում սրանք էներգետիկ աղքատ սննդային մանրաթելերի խառնուրդ են, որոնք առաջացնում են հագեցվածության զգացում` չավելացնելով քաշը։ Բացի այդ, դրանք բարելավում են աղիների աշխատանքը` կանխելով փորկապությունները։
Կանաչ թեյ
![- рис.8 - рис.8](/upload/articles/289250/8_728dc22e4ed12a95d7573569603da540.jpg)
Հիանալի ընպելիք է նրանց համար, ովքեր ցանկանում են նիհարել։ Դրա կազմում են բազմաթիվ ֆերմենտներ, որոնք նպաստում են նյութափոխանակության արագացմանը, և, միաժամանակ, կալորիա չեն պարունակում։
Նուշ
![- рис.9 - рис.9](/upload/articles/289250/9_e1899dcfd182fc83b78e8427f171f2a2.jpg)
Հարուստ է անփոխարինելի ճարպաթթուներով, սպիտակուցներով և բջջանքով։ Թեև կալորիական է, բայց հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ եթե օրական ուտեք 4-5 նուշ, ապա ոչ միայն քաշ չեք ավելացնի, այլ, հակառակը, քաշ կկորցնեք։ Գլխավորը չչարաշահելն է։
Կոճապղպեղ
![- рис.10 - рис.10](/upload/articles/289250/10_853bd882c717f94d94c6395159c89952.jpg)
Նպաստում է մարսողականությանը և, կծու պղպեղի պես, արագացնում է տերմոգենեզը` արագացնելով նյութափոխանակության գործընթացները։ -0-