Օգտակար նախաճաշերի յոթյակ
14.07.2022,
10:47
Նախաճաշը սննդակարգի կարևորագույն մասն է: Ուստի այն պետք է ճիշտ և օգտակար լինի
![Օգտակար նախաճաշերի յոթյակ Օգտակար նախաճաշերի յոթյակ](/upload/iblock/a64/0e7b2tovrp6xothxh5e9r6x529oann1y.jpg)
ԵՐԵՎԱՆ, 14 հուլիսի./Նովոստի Արմենիա/. Նախաճաշը սննդակարգի կարևորագույն մասն է: Ուստի այն պետք է ճիշտ և օգտակար լինի:
Օմլետ
![- рис.1 - рис.1](/upload/articles/304214/1_b47ebb88411127b8cc47c8e6a85f63cc.jpg)
Գիտնականները վաղուց պարզել են հավկիթի օգուտը, քանի որ դրա կազմում կա լեցիտին և խոլին, որոնք խոչընդոտում են վատ խոլեստերինի ավելացմանը: Բացի այդ, հավկիթը պարունակում է սպիտակուցի օրական նորմայի 14%-ը, ինչպես նաև ամինաթթուներ: Քանի որ օմլետն արագ է պատրաստվում, ապա կորում է օգտակար նյութերի միայն 10-15 տոկոսը:
Սեփական ձեռքով պատրաստած մյուսլի
![- рис.2 - рис.2](/upload/articles/304214/2_c9bc968053ad52575772a7efcf572be7.jpg)
Կաթով կամ ջրով թրջած վարսակափաթիլներին կարելի է ավելացնել թարմ հատապտուղներ, ընկուզեղեն և մի գդալ մեղր: Կստացվի համեղ, օգտակար նախաճաշ:
Կաթնաշոռ մեղրով և մրգերով կամ չորամրգերով
![- рис.3 - рис.3](/upload/articles/304214/3_5df172c3b5e9dd7884f129591d4853a8.jpg)
Եթե ժամանակ ունեք, կաթնաշոռին ավելացրեք ձեր սիրած հատապտուղները և հարեք բլենդերում` ավելացնելով ցածր կալորիական թթվասեր կամ կեֆիր:
Բրդուճ
![- рис.4 - рис.4](/upload/articles/304214/4_dd165a09a7494a359a3767dcde694404.jpg)
Սա ամենաարագ պատրաստվող նախաճաշն է, բայց եթե ցանկանում ենք, որ այն օգտակար լինի, ապա բացառում ենք երշիկը և սպիտակ հացը: Օրինակ, ամբողջահատիկի հացին կարելի է ավելացնել անյուղ կաթնաշոռ, կանաչի, վրայից` հնդկահավի կամ հավի մի կտոր խաշած միս: Մեկ այլ տարբերակ էլ կապրեզեի տեսակն է` նույն հացով – հաց, վրայից ռեհան կամ հազար և մի կտոր լոլիկ: Կարելի է ավելացնել պանիր:
Նրբաբլիթներ մրգերով
![- рис.5 - рис.5](/upload/articles/304214/5_3f3fc875339aa37a192e127e95383f82.jpg)
Կարող եք նրբաբլիթները զուգորդել բանանի, խնձորի կամ դդմի հետ: Իսկ նրբաբլիթները պատրաստեք հնդկաձավարի կամ վարսակի ալյուրից:
Ամբողջահատիկի շիլա
![- рис.6 - рис.6](/upload/articles/304214/6_cef1921466e9a3d458cef63c92ccdd1b.jpg)
Վարսակ, հնդկաձավար – լավագույն տարբերական է: Ի դեպ, կարելի է գիշերը թրջել եռացրած տաք ջրով կամ կեֆիրով, և առավոտյան շիլան պատրաստ է:
Միս բանջարեղենով
![- рис.7 - рис.7](/upload/articles/304214/7_b9f8a0dc3a1d96a1e4743517c5017bd3.jpg)
Հիանալի տարբերակ է խաշած կրծքամիսը բանջարեղենով կամ խաշած ձուկը։–0–
Օմլետ
![- рис.1 - рис.1](/upload/articles/304214/1_b47ebb88411127b8cc47c8e6a85f63cc.jpg)
Գիտնականները վաղուց պարզել են հավկիթի օգուտը, քանի որ դրա կազմում կա լեցիտին և խոլին, որոնք խոչընդոտում են վատ խոլեստերինի ավելացմանը: Բացի այդ, հավկիթը պարունակում է սպիտակուցի օրական նորմայի 14%-ը, ինչպես նաև ամինաթթուներ: Քանի որ օմլետն արագ է պատրաստվում, ապա կորում է օգտակար նյութերի միայն 10-15 տոկոսը:
Սեփական ձեռքով պատրաստած մյուսլի
![- рис.2 - рис.2](/upload/articles/304214/2_c9bc968053ad52575772a7efcf572be7.jpg)
Կաթով կամ ջրով թրջած վարսակափաթիլներին կարելի է ավելացնել թարմ հատապտուղներ, ընկուզեղեն և մի գդալ մեղր: Կստացվի համեղ, օգտակար նախաճաշ:
Կաթնաշոռ մեղրով և մրգերով կամ չորամրգերով
![- рис.3 - рис.3](/upload/articles/304214/3_5df172c3b5e9dd7884f129591d4853a8.jpg)
Եթե ժամանակ ունեք, կաթնաշոռին ավելացրեք ձեր սիրած հատապտուղները և հարեք բլենդերում` ավելացնելով ցածր կալորիական թթվասեր կամ կեֆիր:
Բրդուճ
![- рис.4 - рис.4](/upload/articles/304214/4_dd165a09a7494a359a3767dcde694404.jpg)
Սա ամենաարագ պատրաստվող նախաճաշն է, բայց եթե ցանկանում ենք, որ այն օգտակար լինի, ապա բացառում ենք երշիկը և սպիտակ հացը: Օրինակ, ամբողջահատիկի հացին կարելի է ավելացնել անյուղ կաթնաշոռ, կանաչի, վրայից` հնդկահավի կամ հավի մի կտոր խաշած միս: Մեկ այլ տարբերակ էլ կապրեզեի տեսակն է` նույն հացով – հաց, վրայից ռեհան կամ հազար և մի կտոր լոլիկ: Կարելի է ավելացնել պանիր:
Նրբաբլիթներ մրգերով
![- рис.5 - рис.5](/upload/articles/304214/5_3f3fc875339aa37a192e127e95383f82.jpg)
Կարող եք նրբաբլիթները զուգորդել բանանի, խնձորի կամ դդմի հետ: Իսկ նրբաբլիթները պատրաստեք հնդկաձավարի կամ վարսակի ալյուրից:
Ամբողջահատիկի շիլա
![- рис.6 - рис.6](/upload/articles/304214/6_cef1921466e9a3d458cef63c92ccdd1b.jpg)
Վարսակ, հնդկաձավար – լավագույն տարբերական է: Ի դեպ, կարելի է գիշերը թրջել եռացրած տաք ջրով կամ կեֆիրով, և առավոտյան շիլան պատրաստ է:
Միս բանջարեղենով
![- рис.7 - рис.7](/upload/articles/304214/7_b9f8a0dc3a1d96a1e4743517c5017bd3.jpg)
Հիանալի տարբերակ է խաշած կրծքամիսը բանջարեղենով կամ խաշած ձուկը։–0–