Ամառային սննդակարգ. հինգ ոսկե կանոն
21.07.2019,
21:15
Ներկայացնում ենք ամառային սննդակարգ հինգ ոսկե կանոն։
![Ամառային սննդակարգ. հինգ ոսկե կանոն Ամառային սննդակարգ. հինգ ոսկե կանոն](/upload/iblock/078/ianr903umtp8uqrry95we224q3kxhz8d.jpg)
ԵՐԵՎԱՆ, 21 հուլիսի. /Նովոստի–Արմենիա/. Ամռանը ճիշտ սնվելու և օրգանիզմին չվնասելու հարցը միշտ արդիական է ամռանը։ Էնդոկրինոլոգ–սննդաբանների խոսքերով, դա շատ անհատական հարց է, և յուրաքանչյուրը դրան յուրովի է մոտենում, սակայն գոյություն ունեն ունիվերսալ խորհուրդներ, որոնք կօգնեն մեզ թեթև զգալ ամառային շոգ օրերին։
Կանոն 1
![Вода в стакане Вода в стакане](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/92f/92fbc2178ef99a4079c5ad618e31574e.jpg?1481320442171501)
Ամառային սեզոնը ձմեռայինից տարբերվում է նրանով, որ ամռանն ավելի շատ ենք քրտնում, ինչի հետևանքով օրգանիզմն ավելի շատ ջուր է կորցնում։ Դա, թերևս, այն հանգամանքն է, որին պետք է առավել մեծ ուշադրություն դարձնել, հաշվի առնելով, որ երեխաներն այդ իմաստով ռիսկի խմբում են։ Հենց այդ պատճառով էլ, նախևառաջ, պետք է շատ ջուր խմել։ Օրգանիզմում ջրի պաշարների ավելացմանն օգնում է նաև մրգերի և բանջարեղենի օգտագործումը։
Կանոն 2
![вода со льдом, лед вода со льдом, лед](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/5a7/5a7a1523189201b070e0fbcbc5aa0b0b.jpg?1481320439323987)
Ամռանն ընդունված է ծարավը հագեցնել ոչ թե պարզապես ջրով, այլ սառը ջրով, ինչի համար օգտագործում են սառույց։ Սառույցը ծորակի չեռացված ջուր է, ինչը շատ վտանգավոր է օրգանիզմի համար, քանի որ ոչ ոք չի կարող երաշխավորել ինֆեկցիաների բացակայությունը դրանում։ Հենց այդպիսի սառույցի օգտագործումը հաճախ դառնում է աղիքային ինֆեկցիաներով վարակվելու պատճառ։ Հենց այդ կանոնն է պետք պահպանել, Աբովյանի խոսքով, էկզոտիկ երկրներում հանգստանալու ընթացքում։
Կանոն 3
![диета, питание, продукты, фрукты, овощи диета, питание, продукты, фрукты, овощи](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/0e0/0e0f3f9663fd04b418ddbca42fde155e.jpg?1481320424282457)
Ամռանը պետք է թեթև սնվել, մասնավորապես, հնարավորինս շատ սեզոնային բանջարեղեն օգտագործել։ Կարծրատիպ կա, որ ամռանը շոգի և քրտնարտադրության պատճառով մարդը քաշ է կորցնում, սակայն դա այդպես չէ։ Ձմռանը մեր օրգանիզմը շատ կալորիա է ծախսում տաքանալու համար, իսկ ամռանն այդ կալորիաները չեն ծախսվում, այլ մնում են օրգանիզմում ճարպերի տեսքով։ Հետևաբար, ամռանն օրգանիզմը ճարպերի կարիք չունի, նախընտրելի է հրաժարվել ճարպոտ սննդից։ Միսը և մսամթերքը սննդաբանը խորհուրդ է տալիս օգտագործել շաբաթական 2-3 անգամ, իսկ ավելի լավ է դրանք փոխարինել թռչնամսով կամ ձկով
Կանոն 4
![инжир фрукты инжир фрукты](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/21e/21e8ab95393dca57a966eafac0d2736c.jpg?1481320435272885)
Ամռանը մրգերն օրգանիզմում ծանրության զգացումից ազատվելու և լավ վիճակում օրգանիզմը պահելու հիանալի միջոց է։ Բայց պետք է հիշել, որ մրգերը մեծ քանակությամբ գլյուկոզա են պարունակում, այդ իսկ պատճաոռվ դրանք պետք է օգտագործել սահմանափակ քանակությամբ կամ օրվա առաջին կեսին, հատկապես ավելորդ քաշ և շաքարախտ ունեցող մարդկանց։
Կանոն 5
![болгарский перец, овощи болгарский перец, овощи](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/a04/a04bdd1a4ceceab7ec689b430f03c678.jpg?1481320443207363)
Ամռանը, ինչպես և ցանկացած այլ սեզոնին, պետք է պահպանել հիգիենայի և սանիտարական հիմնական նորմերը։ Շուկաներում և խանութներում գնեք բացառապես թարմ մրգեր և բանջարեղեն, իսկ օգտագործելուց առաջ լվացեք հոսող ջրի տակ։ Անպայման գնելիս ստուգեք ժամկետը, քանի որ ամռանն ինֆեկցիաները հատկապես արագ են տարածվում։ -0-
Կանոն 1
![Вода в стакане Вода в стакане](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/92f/92fbc2178ef99a4079c5ad618e31574e.jpg?1481320442171501)
Ամառային սեզոնը ձմեռայինից տարբերվում է նրանով, որ ամռանն ավելի շատ ենք քրտնում, ինչի հետևանքով օրգանիզմն ավելի շատ ջուր է կորցնում։ Դա, թերևս, այն հանգամանքն է, որին պետք է առավել մեծ ուշադրություն դարձնել, հաշվի առնելով, որ երեխաներն այդ իմաստով ռիսկի խմբում են։ Հենց այդ պատճառով էլ, նախևառաջ, պետք է շատ ջուր խմել։ Օրգանիզմում ջրի պաշարների ավելացմանն օգնում է նաև մրգերի և բանջարեղենի օգտագործումը։
Կանոն 2
![вода со льдом, лед вода со льдом, лед](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/5a7/5a7a1523189201b070e0fbcbc5aa0b0b.jpg?1481320439323987)
Ամռանն ընդունված է ծարավը հագեցնել ոչ թե պարզապես ջրով, այլ սառը ջրով, ինչի համար օգտագործում են սառույց։ Սառույցը ծորակի չեռացված ջուր է, ինչը շատ վտանգավոր է օրգանիզմի համար, քանի որ ոչ ոք չի կարող երաշխավորել ինֆեկցիաների բացակայությունը դրանում։ Հենց այդպիսի սառույցի օգտագործումը հաճախ դառնում է աղիքային ինֆեկցիաներով վարակվելու պատճառ։ Հենց այդ կանոնն է պետք պահպանել, Աբովյանի խոսքով, էկզոտիկ երկրներում հանգստանալու ընթացքում։
Կանոն 3
![диета, питание, продукты, фрукты, овощи диета, питание, продукты, фрукты, овощи](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/0e0/0e0f3f9663fd04b418ddbca42fde155e.jpg?1481320424282457)
Ամռանը պետք է թեթև սնվել, մասնավորապես, հնարավորինս շատ սեզոնային բանջարեղեն օգտագործել։ Կարծրատիպ կա, որ ամռանը շոգի և քրտնարտադրության պատճառով մարդը քաշ է կորցնում, սակայն դա այդպես չէ։ Ձմռանը մեր օրգանիզմը շատ կալորիա է ծախսում տաքանալու համար, իսկ ամռանն այդ կալորիաները չեն ծախսվում, այլ մնում են օրգանիզմում ճարպերի տեսքով։ Հետևաբար, ամռանն օրգանիզմը ճարպերի կարիք չունի, նախընտրելի է հրաժարվել ճարպոտ սննդից։ Միսը և մսամթերքը սննդաբանը խորհուրդ է տալիս օգտագործել շաբաթական 2-3 անգամ, իսկ ավելի լավ է դրանք փոխարինել թռչնամսով կամ ձկով
Կանոն 4
![инжир фрукты инжир фрукты](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/21e/21e8ab95393dca57a966eafac0d2736c.jpg?1481320435272885)
Ամռանը մրգերն օրգանիզմում ծանրության զգացումից ազատվելու և լավ վիճակում օրգանիզմը պահելու հիանալի միջոց է։ Բայց պետք է հիշել, որ մրգերը մեծ քանակությամբ գլյուկոզա են պարունակում, այդ իսկ պատճաոռվ դրանք պետք է օգտագործել սահմանափակ քանակությամբ կամ օրվա առաջին կեսին, հատկապես ավելորդ քաշ և շաքարախտ ունեցող մարդկանց։
Կանոն 5
![болгарский перец, овощи болгарский перец, овощи](http://newsarmenia.am.opt-images.1c-bitrix-cdn.ru/upload/medialibrary/a04/a04bdd1a4ceceab7ec689b430f03c678.jpg?1481320443207363)
Ամռանը, ինչպես և ցանկացած այլ սեզոնին, պետք է պահպանել հիգիենայի և սանիտարական հիմնական նորմերը։ Շուկաներում և խանութներում գնեք բացառապես թարմ մրգեր և բանջարեղեն, իսկ օգտագործելուց առաջ լվացեք հոսող ջրի տակ։ Անպայման գնելիս ստուգեք ժամկետը, քանի որ ամռանն ինֆեկցիաները հատկապես արագ են տարածվում։ -0-