Այսօր նշվում է Հայաստանի ոչ միայն մայրաքաղաքի բնակիչների, այլ նաև ողջ հայության ամենագլխավոր տոնը՝ Երևանի ծննդյան օրը: Այս տարի արևոտ «վարդագույն» քաղաքը դառնում է 2798 տարեկան:
13-րդ մայրաքաղաք Երևանն աշխարհի հնագույն քաղաքներից է: Համարվում է, որ քաղաքը հիմնվել է մեր թվարկությունից առաջ 782 թվականին ուրարտական Արգիշտի I արքայի կողմից, երբ նա առաջին քարը դրեց Էրեբունի բերդաքաղաքի հիմքում: Այժմ Էրեբունին քաղաքի հարավային ծայրամասում է:
1950 թվականին Արին Բերդ բլրի վրա գտնված սեպագիր արձանագրությունում գրված է. «Խալդ աստծո մեծությամբ Արգիշտին՝ Մենուայի որդին, այս անառիկ ամրոցը կառուցեց և անվանեց Էրեբունի քաղաք՝ ի հզորություն Բիայնա երկրի և ի սարսափ թշնամիների։ Արգիշտին ասում է… Հողն ամայի էր, այստեղ ես մեծ գործեր կատարեցի։ Խալդ աստծո մեծությամբ Արգիշտի՝ Մենուայի որդի, արքա հզոր, արքա Բիայնա երկրի, տերը Տուշպա քաղաքի»:
Երևանցիները հավատում են, որ առաջինը, ինչ տեսել է Նոյը ջրհեղեղից հետո, դա այն տեղն է, որտեղ հետագայում կառուցվել է Երևանը: Համարվում է, որ այստեղից էլ առաջացել է մայրաքաղաքի անունը, այսինքն՝ երևաց:
Այս արևառատ քաղաքում կա ամեն ինչ՝ հնագիտական նմուշներ, թանգարաններ, ցանկացած ճաշակի սրճարաններ և ռեստորաններ, գրեթե ամեն օր այստեղ բեմադրվում են ամենատարբեր ժանրերի ներկայացումներ և համերգներ՝ դասականից մինչև ժամանակակից: Ընդ որում, հաճախ մշակութային միջոցառումներն ու փառատոներն անցկացվում են երևանյան ջերմ երկնքի տակ:
Բայց, անշուշտ, ինչպես Երևանի, այնպես էլ Հայաստանի գլխավոր կապիտալը մարդիկ են՝ ուշադիր, հյուրասեր, բարյացկամ և սրտացավ:1. Այցելել Էրեբունի հնագույն բերդ: Այս հնագույն տեսարժան վայրն ավելի քան 2800 տարեկան է:
2. Զբոսնել Հանրապետության Հրապարակով, վայելել երգող շատրվանների երաժշտության և հիասքանչ գունեղ ներկապնակով: Իսկ կառավարական շենքերի՝ լապտերներով լուսավորված հնգյակը պարտադիր պատկերված է Երևան այցելած գրեթե բոլոր զբոսաշրջիկների լուսանկարների վրա:
3. Այցելել «Մատենադարան» հնագույն ձեռագրերի թանգարան, որն աշխարհում հնագույն ձեռագիր մատյանների խոշորագույն հավաքածուներից մեկն է: Միաժամանակ, հավաքածուն մշտապես համալրվում է, ձեռագրերը՝ վերականգնվում:
4. Համտեսել խորոված բանջարեղենով և տնային գինով, հատկապես՝ երիտասարդ գինով՝ մաճարով: Հայերի համար խորովածն ավելի է, քան պարզապես խորովված միսը, դա մի ամբողջ ծիսակարգ է, այն պատրաստվում է հոգով և հպարտություն է թե շարքային երևանցիների, թե ռեստորանների շեֆ-խոհարարների համար:
5. Զբոսնել «Կասկադ» ճարտարապետամշակութային համալիրի տարածքում: Կաթնագույն տուֆից կառուցած այս հոյակերտ շինությունը ծաղկաթմբերով, շատրվաններով և գիշերային լուսավորությամբ կապվում է Հաղթանակի զբոսայգու հետ: Հինգ մակարդակներից յուրաքանչյուրը զարդարված է օրիգինալ քանդակներով, համալիրի շենքում են գտնվում մի քանի ցուցասրահներ, որտեղ ցուցադրվում են աշխարհի տարբեր ծայրերից բերված ցուցանմուշներ: