ԵՐԵՎԱՆ, 25 սեպտեմբերի. /Նովոստի–Արմենիա/. Խորովածի ավանդական 8–րդ փառատոնը շաբաթ օրն անցկացվեց Լոռու մարզի Ախթալա քաղաքում։
Փառատոնի շրջանակում գործում էր շուրջ 30 տաղավար։ Խորովածի տոնին մասնակցում էին հասարակական կազմակերպությունների, ուսումնական հաստատությունների, ռեստորանների և սրճարանների ներկայացուցիչներ, ինչպես նաև անհատ խոհարարներ։
Այս տարի փառատոնն աննախադեպ էր ինչպես մասնակիցների, այնպես էլ հյուրերի թվով։ Փառատոնի շրջանակում կազմակերպվեց հագեցած և հետաքրքիր ծրագիր։ Անուշաբույր խորովածի համտեսն ուղեկցվում էր կենդանի երաժշտությամբ` երիտասարդ ռոք երաժիշտների կատարմամբ։ Իսկ միջոցառման ամենասպասված պահը հաղթողների պարգևատրման արարողությունն էր։ Մրցույթի մասնակիցները պայքարում էին երեք անվանակարգերում` «Լավագույն արտաքին տեսք», «Լավագույն գաղափար» և «Լավագույն համ»։
«Լավագույն տեսք» անվանակարգում հաղթեց «Արևելյան խոհանոց» ռեստորանը, «Լավագույն գաղափար» անվանակարգում` «Գարեջրի ակադեմիա»–ն, «Լավագույն համ» անվանակարգում` «Թոնրաշխարհ» ռեստորանը։ Փառատոնի գրան–պրիին արժանացավ «Ծիրանի» ռեստորանը։
Ախթալա. Խորովածի համաշխարհային մայրաքաղաք
«Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ–ի ղեկավար Սեդրակ Մամուլյանի խոսքով` փառատոնի կազմակերպումը մեծ աշխատանք պահանջեց։
«Այդուհանդերձ, թիմի ձևավորման ժամանակ որևէ դժվարություն չառաջացավ, քանի որ այս հարցում մեծապես աջակցեց Ախթալայի քաղաքապետարանն ու մարզպետարանը, ինչպես նաև այլ կազմակերպություններ», – ավելացրեց Մամուլյանը։
Նա հիշեցրեց, որ միջոցառումն այս տարի նվիրված է Հայաստանի անկախության 25–ամյակին։
«Փառատոնին մասնակցեց նաև հայտնի հայ բարերար Միքայել Արամյանցի ծոռը։ Արամյանցի տանն է ստորագրվել Առաջին հանրապետության անկախության հռչակագիրը (1918-1920)։ Պարոն Ջանոևը հանձնեց փառատոնի հաղթողների մրցանակները», – նշեց Մամուլյանը։
Ախթալայի քաղաքապետ Հայկազ Խաչիկյանն իր հերթին նշեց, որ դեռ 2012 թ.–ին Արամյանցի թոռանը շնորհվել է քաղաքի «Պատվավոր քաղաքացու» կոչումը։
«Ինչպես գիտեք, Ախթալայում է գտնվում Արամյանցի տունը, այդ պատճառով մենք աշխատում ենք, որպեսզի այն գտնվի պետության պահպանության ներքո` հաշվի առնելով շինության վատ վիճակը», – ընդգծեց Խաչիկյանը։
Խոսելով փառատոնի մասին` նա նշեց, որ միջոցառման շնորհիվ աշխարհում ճանաչելի է դառնում ինչպես Ախթալան, այնպես էլ ողջ աշխարհը։
Արամյանցի ծոռը հիացած է փառատոնով
Այս տարի Հայաստանի ամենահամեղ փառատոններից մեկը այցելել է Լոնդոնում բնակվող, հանրաճանաչ հայ բարեգործ Միքայել Արամյանցի ծոռը՝ Ալեքսանդր Ջանոևը, ով տպավորված էր միջոցառման կազմակերպմամբ:
«Ես մինչ այս էլ եմ եղել Ախթալայում, և ինձ շատ է դուր գալիս այս քաղաքը, իսկ փառատոնն իսկապես
ֆանտաստիկ է: Այստեղ այնքան մարդ կա... Միջոցառումը շատ բարձր մակարդակի վրա է կազմակերպված: Ինձ նաև դուր է գալիս փառատոնին կենդանի երաժշտության գաղափարը», - նշեց Ջանոևը:
Նա ավելացրեց, որ Ախթալայի բնակիչները շատ ընկերասեր են: «Այստեղ ես ինձ զգում եմ ինչպես տանը: Բոլորը, ում այսօր հանդիպել եմ, շատ հյուրասեր էին և բարի», - ավելացրեց Ջանոևը:
Ո՞ւմ խորովածն է ավելի համեղ
Գայանե Մանուկյանը՝ փառատոնի մասնակիցներից մեկը, ով ներկայացնում է տեղական «Նուռ-նռենի» կազմակերպությունը, նշեց, որ փառատոնին իրենք ներկայացնում են քյաբաբի, խորովածի և թոնրի լավաշի տեսակներ:
«Առաջին անգամը չէ, որ մասնակցում ենք փառատոնին, մեր ընկերությունը ներառված է Երիտասարդ կանանց միությունում, որն արդեն մի քանի տարի է մասնակցում է միջոցառմանը: Իսկ նախորդ տարի մենք ճանաչվել էին փառատոնի հաղթող:, - ասաց Մանուկյանը:
Միաժամանակ, երևանյան «Արևելյան խոհանոց» ռեստրոնաը ներկայացնող շեֆ խոհարար Սամվել Ասլանյանը նշեց, որ իրենք խորովածը պատրաստելիս արևելյան համեմունքներ են օգտագործում՝ փորձելով ուտեստը համեղ գլուխգործոց դարձնել:
«Ինչպես տեսնում եք, մեր տաղավարը յուրահատուկ պահանջարկ է վայելում, և մարդիկ իսկապես գոհ են մնում», - նշեց Ասլանյանը:
Աշխարհի ամենահամեղ փառատոնը
Միջոցառման հյուրերը, իրենց տպավորությունները ներկայացնելիս, մատնանշում էին յուրահատուկ մթնոլորտը և ոգին, որ տիրում էր Ախթալայի վանատան տարածքում, որի շուրջն էլ կազմակերպվել էր փառատոնը և որտեղ ծածանվում էր Հայաստանի մեծ եռագույնը:
Ինչպես նշեց փառատոնի հյուրերից մեկը՝ Ախթալայի բնակիչ Հասմիկը, նա տպավորված է միջոցառման մեծությամբ: «Ես առաջին տարին չէ, որ մասնակցում եմ միջոցառմանը, սակայն ամեն անգամ այն մեզ նորանոր անակնկալներ է պարգևում: Էլ չեմ ասում խորովածի մասին, որը ամեն տարի ավելի համեղ է դառնում: Բացի այդ, միջոցառումը օգնում է մեզ կտրվել առօրյա հոգսերից, շփվել և վայելել կյանքը», - նշեց Հասմիկը:
Փառատոնի մեկ այլ հյուր, ով եկել է Արարատ քաղաքից՝ Աննա Պողոսյանը, իր տպավորությունները ներկայացնելիս, նշեց, որ փառատոնն իսկապես կարելի է հաջողված համարել: «Սա հիանալի առիթ է Սփյուռքին և ողջ աշխարհին ներկայանալու համար՝ ցույց տալով, թե որքան համեղ են պատրաստում Հայաստանում», - նշեց աղջիկը: -0-