Հինգ սուպերմթերք սրտի և անոթների համար
11.03.2021,
15:33
Ներկայացնում ենք հինգ սուպերմթերք սրտի և անոթների համար
ԵՐԵՎԱՆ, 11 մարտի. /Նովոստի-Արմենիա/. Գրիպի սեզոնից հետո հատկապես կարևոր է պահպանել և պաշտպանել մեր օրգանիզմի «շարժիչի» աշխատանքը:
Գիտնականներն ապացուցել են, որ բանջարեղենի և մրգի որոշ տեսակներ կօգնեն ամրացնել սրտամկանը ոչ պակաս, քան դեղորայքը, գրում է kp.ru-ն:
1. ՄԱՂԱԴԱՆՈՍ
Օրական այս բանջարաբոստանային խոտաբույսի մեկ ճաշի գդալը շատ օգտակար է հիպերտոնիայի դեպքում: Մաղադանոսի կենսաբանորեն ակտիվ նյութերն ամրացնում են մանր արյունատար անոթները՝ մազանոթները, բարելավում են սրտի տոնուսը, պարզաբանում է սրտաբան Տամարա Օգիևան: Մաղադանոսի հյութը չարժե խմել մաքուր տեսքով, այլ ավելացնել խնձորանեխուրային կամ գազարի հյութ: Բայց մաղադանոսի հյութը հակացուցված է երիկամների բորբոքման դեպքում:
2. ԼՈԼԻԿ
Դրանց մեջ շատ է կալիումն ու մագնեզիումը, բայց հասուն լոլիկների մեջ պարունակվում է սրտի ամենաօգտակար հակաօքսիդանտ լիկոպինը: Լոլիկի հյութը դանդաղ իջեցնում է զարկերակային և ներգանգային ճնշումը, բայց պետք է առանց աղ լինի:
3. ՍԽՏՈՐ
Թարմ սխտորը սրտի համար օգտակար է դառնում այն ճզմելու դեպքում: Կենսաբանների խոսքով, սխտորի բջիջները «վնասելու» դեպքում դրանում առաջանում է ալիցին, որը հզոր խթանիչ է արյունատար անոթների համար: Այնպես որ չարժե զգուշորեն այն կտրատել դանակով, այլ ավելի լավ է ճզմել թեկուզ ափի կողային մասով:
4. ԿՈՃԱՊՂՊԵՂ
Ամենահայտնի համեմունքներից մեկը պարունակում է կապսաիցին, որը խթանում է նույնիսկ ամենամանր արյունատար անոթների արյան շրջանառությունը և հանում է սպազմերը հիպերտոնիայի և գլխացավերի դեպքում:
5. ԲՐՈԿՈԼԻ
Կաղամբի այս տեսակը բջջանյութի, կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի և С վիտամինի աղբյուր է: Մեկ 200-գրամանոց բրոկոլիի չափաբաժինը կարող է թուլացնել անոթների պատերը վեգետատիվ նյարդային համակարգի վրա ունեցած հանգստացնող ազդեցության շնորհիվ: Բայց պետք չէ բրոկոլին երկար խաշել կամ շոգեխաշել: Բավական է այն հինգ րոպեով իջեցնել եռացող ջրի մեջ, քանի որ ինտենսիվ ջերմային մշակման դեպքում С վիտամինը քայքայվում է: -0-
Գիտնականներն ապացուցել են, որ բանջարեղենի և մրգի որոշ տեսակներ կօգնեն ամրացնել սրտամկանը ոչ պակաս, քան դեղորայքը, գրում է kp.ru-ն:
1. ՄԱՂԱԴԱՆՈՍ
Օրական այս բանջարաբոստանային խոտաբույսի մեկ ճաշի գդալը շատ օգտակար է հիպերտոնիայի դեպքում: Մաղադանոսի կենսաբանորեն ակտիվ նյութերն ամրացնում են մանր արյունատար անոթները՝ մազանոթները, բարելավում են սրտի տոնուսը, պարզաբանում է սրտաբան Տամարա Օգիևան: Մաղադանոսի հյութը չարժե խմել մաքուր տեսքով, այլ ավելացնել խնձորանեխուրային կամ գազարի հյութ: Բայց մաղադանոսի հյութը հակացուցված է երիկամների բորբոքման դեպքում:
2. ԼՈԼԻԿ
Դրանց մեջ շատ է կալիումն ու մագնեզիումը, բայց հասուն լոլիկների մեջ պարունակվում է սրտի ամենաօգտակար հակաօքսիդանտ լիկոպինը: Լոլիկի հյութը դանդաղ իջեցնում է զարկերակային և ներգանգային ճնշումը, բայց պետք է առանց աղ լինի:
3. ՍԽՏՈՐ
Թարմ սխտորը սրտի համար օգտակար է դառնում այն ճզմելու դեպքում: Կենսաբանների խոսքով, սխտորի բջիջները «վնասելու» դեպքում դրանում առաջանում է ալիցին, որը հզոր խթանիչ է արյունատար անոթների համար: Այնպես որ չարժե զգուշորեն այն կտրատել դանակով, այլ ավելի լավ է ճզմել թեկուզ ափի կողային մասով:
4. ԿՈՃԱՊՂՊԵՂ
Ամենահայտնի համեմունքներից մեկը պարունակում է կապսաիցին, որը խթանում է նույնիսկ ամենամանր արյունատար անոթների արյան շրջանառությունը և հանում է սպազմերը հիպերտոնիայի և գլխացավերի դեպքում:
5. ԲՐՈԿՈԼԻ
Կաղամբի այս տեսակը բջջանյութի, կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի և С վիտամինի աղբյուր է: Մեկ 200-գրամանոց բրոկոլիի չափաբաժինը կարող է թուլացնել անոթների պատերը վեգետատիվ նյարդային համակարգի վրա ունեցած հանգստացնող ազդեցության շնորհիվ: Բայց պետք չէ բրոկոլին երկար խաշել կամ շոգեխաշել: Բավական է այն հինգ րոպեով իջեցնել եռացող ջրի մեջ, քանի որ ինտենսիվ ջերմային մշակման դեպքում С վիտամինը քայքայվում է: -0-