Երեխայի սննդակարգ. 12 մթերք, որոնցից պետք է խուսափել

30.08.2020, 12:30
Հաճախ չմտածելով հետևանքների մասին` մայրիկները երեխայի սննդակարգում ներառում են «մեծահասակների» դելիկատեսներ
Երեխայի սննդակարգ. 12 մթերք, որոնցից պետք է խուսափել

ԵՐԵՎԱՆ, 30 օգոստոսի. /Նովոստի–Արմենիա/. Բոլոր մայրերը ցանկանում են, որպեսզի իրենց երեխաների սննդակարգը լինի համեղ, բազմազան և առողջարար։ Եվ հաճախ չմտածելով հետևանքների մասին` մայրիկները երեխայի սննդակարգում ներառում են «մեծահասակների» դելիկատեսներ։ Բոլորը հասկանում են, որ ֆասթ–ֆուդը վնաս է երեխաներին։ Սակայն գիտե՞ք, որ ամենաօգտակար մթերքները կարող են վտանգավոր լինել մանկահասակ երեխաների համար, գրում է mama-likes.ru–ն։

 - рис.1

Ոչ ոք չի վիճում, որ կարմիր ձուկն ու խավիարն օգտակար են։ Դրանք սպիտակուցների, ֆոսֆորի, արժեքավոր ամինաթթուների և վիտամինների աղբյուր են։ Սակայն...երեխաներին խավիար ու ծովամթերք կարելի է 3 տարեկանից բարձր տարիքում, և պետք է շատ զգույշ լինել։ Ձուկն ու ձկնամթերքը լուրջ ալերգեններ են, իսկ խավիարը սովորաբար պարունակում է մեծ քանակի աղ։

Կաթնաշոռից պատրաստված պանրիկներ և դեսերտ

 - рис.2

Այս մթերքներում իսկապես կա կաթնաշոռ, որը շատ օգտակար է մանկական աճող օրգանիզմի համար։ Սակայն այն համեմված է այնքան մեծ քանակի շաքարով և բուրավետիչներով, որ ընդհանրապես պիտանի չէ երեխաների համար։

Սունկ

 - рис.3

Եթե դուք անգամ 100 տոկոսով վստահ եք, որ սունկն անվտանգ է, նախադպրոցական տարիքի երեխաներին արգելվում է տալ ցանկացած տեսակի սունկ, քանի որ այն բավականին դժվարամարս է։ Սունկը կարող է խախտումներ առաջացնել երեխայի մարսողական համակարգում։

Պահածոներ և բանջարեղենային թթուներ

 - рис.4

Անգամ տնային պայմաններում պատրաստված թթուները պարունակում են մեծ քանակի աղ, համեմունքներ և քացախ, ինչը կարող է երեխայի մոտ երիկամների խնդիրներ առաջացնել։

Մսի յուղոտ տեսակներ

 - рис.5

Ճարպոտ կամ յուղոտ միսն ավելորդ ծանրաբեռնվածության կենթարկի փոքրիկի երիկամները և ենթաստամոքսային գեղձը։

Տորթ

 - рис.6

Այստեղ խոսքն առաջին հերթին խանութներում վաճառվող հրուշակեղենի մասին է, որոնք պարունակում են չլուծվող բուսական ճարպեր և վնասակար հավելումներ։ Սակայն տանը պատրաստված թխվածքներն էլ պետք չէ չարաշահել։ Դրանք զգալի ծանրաբեռնվածության են ենթարկում փոքրիկի աղեստամոքսային տրակտը։

Յուղոտ արգանակներ

 - рис.7

Այս արգանակներ չափազանց ծանր են երեխայի մարսողական և աղեստամոքսային համակարգի համար։

Շոկոլադ և կոնֆետներ

 - рис.8

Այս մթերքներն ալերգիկ են և ծանրաբեռնում են փոքրիկի լյարդն ու ենթաստամոքսային գեղձը։

Սեխ և խաղող 

 - рис.9

Սեխն ու խաղողը գազեր են առաջացնում երեխաների աղիներում, դրանք նաև ծանր են մարսողության համար։

Պաղպաղակ

 - рис.10

Պաղպաղակի բաղադրության մեջ, որպես կանոն, կան տրանսճարպեր և բուրավետիչներ, որոնք առաջացնում են ալերգիա և գրգռում են փոքրիկի ստամոքսը։

Գազավորված ըմպելիքներ

 - рис.11

Գազավորված ըմպելիքները պարունակում են մեծ քանակի շաքար, գունային նյութեր և այլ վնասակար հավելումներ։

Երշիկեղեն

 - рис.12

Երշիկն ու նրբերշիկը հիմա ավելի շատ քիմիական, քան սննդային արդյունաբերության ապրանք է։ Նույնիսկ ամենալավ որակի երշիկը պարունակում է երեխայի սննդակարգի համար անթույլատրելի քանակի ճարպեր և աղ։–0–