625.16
7.18
515.68
+27
Եղանակը Երևանում
Հայ

Փորձագետը նշել է Ամանորին սննդային թունավորման հիմնական պատճառները

13:52
28 Դեկտեմբերի 2015

ԵՐԵՎԱՆ, 28 դեկտեմբերի. /Նովոստի–Արմենիա/. ՀՀ ԱՆ առողջապահական պետական տեսչության Հիգիենայի բաժնի գլխավոր մասնագետ Լիլիթ Հունանյանը երկուշաբթի նշել է Ամանորին սննդային թունավորման հիմնական պատճառները։

Նրա խոսքով` տոներին սննդային թունավորման հիմնական պատճառն աղցաններն են։

««Ռիսկի խմբում» են նաև միսն ու մսամթերքը, կաթը, կաթնամթերքը, պատրաստի ճաշատեսակները, ձուկն ու ձկնամթերքը», – նշեց Հունանյանը։ 

Նա ավելացրեց, որ այս մթերքներն անհրաժեշտ է պահել համապատասխան պայմաններում։

Արագ փչացող մթերքները պետք է անպայման պահել սառնարանում։

«Օրինակ, ընդունված նորմերով, մայոնեզով կամ թթվասերով աղցանները թույլատրվում է պահել սառնարանում 6 ժամից ոչ ավել, իսկ առանց մայոնեզի և թթվասերի աղցանները` 12 ժամից ոչ ավել», – ընդգծեց Հունանյանը։

Նա նաև ավելացրեց, որ տոնական օրերին չպետք է չարաշահել ալկոհոլը, գազավորված և էներգետիկ ըմպելիքները։ Նրա խոսքով` յուղոտ կերակուրների հետ խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ալկոհոլ, ինչպես նաև օսլա պարունակող մթերքներ։

«Բարեբախտաբար, նախորդ տարի տոնական օրերին սննդային թունավորման դեպքեր չեն գրանցվել։ Արձանագրվել էին միայն աղեստամոքսային խանգարման դեպքեր», – նշեց Հունանյանը։

Նա նշեց, որ սննդային թունավորումներ կարող են առաջանալ նաև տարբեր մթերքներ օգտագործելու դեպքում։

«Այդ պատճառով ես խորհուրդ եմ տալիս մթերքներն օգտագործել առանձին, փոքր չափաբաժնով։ Հարկավոր է խուսափել նաև տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումից։ Սակայն, եթե դրանք, այնուամենայնիվ, պատրաստվել և օգտագործվում են, ապա հարկավոր է դրանք եռացնել 20–30 րոպեի ընթացքում», – ավելացրեց Հունանյանը։

Նրա խոսքով` 2015 թ.–ին Հայաստանում գրանցվել է բոտուլիզմի 15 դեպք, ինչի հետևանքով տուժել է 26 մարդ (մահացու դեպք չի գրանցվել), սնկային թունավորման 35 դեպք, ինչի հետևանքով տուժել է 47 մարդ, որից 15–ը` երեխաներ (մահացու երկու դեպք)։ Բացի այդ, անցնող տարում գրանցվել է  սուր աղիքային ինֆեկցիայի բռնկման ութ դեպք, որից տուժել է 206 մարդ։

Հունանյանն ընդգծեց, որ 2014 թ.–ի համեմատ` սննդային թունավորումների դեպքերի թիվն ավելացել է։ Մասնավորապես, 2014 թ.–ին գրանցվել էր բոտուլիզմի 9 դեպք և 11 տուժած, սնկային թունավորման 27 դեպք և 36 տուժած ու մահացու մեկ դեպք, սուր աղիքային ինֆեկցիայի 5 դեպք և 21 տուժած։–0–
Partners News
ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
18:50
15 Հունիսի 2021
Բանանի կեղևի անսպասելի օգտակար հատկությունները
Բանանի կեղևի անսպասելի օգտակար հատկությունները
17:37
15 Հունիսի 2021
Եղունգները կարող են «պատմել» մարդու հիվանդությունների մասին
Մարդու հիվանդությունները հնարավոր է պարզել եղունգների գույնի միջոցով
10:06
15 Հունիսի 2021
Կանաչ թեյը կարելի է հաջողությամբ օգտագործել որպես մազաթափության միջոց
Գիտափորձերին մասնակցել են ինչպես կենդանիներ, այնպես էլ մարդիկ
17:37
14 Հունիսի 2021
Ի՞նչ կլինի օրգանիզմի հետ ամեն օր միայն նախաճաշ ուտելու դեպքում
Ի՞նչ կլինի օրգանիզմի հետ ամեն օր միայն նախաճաշ ուտելու դեպքում
19:37
13 Հունիսի 2021
Փորձագետները նշել են, թե ում համար է վտանգավոր սունկը
Սունկը շատերի սիրված սննդամթերքն է, որը կարելի է պատրաստել զանազան բաղադրատոմսերով: Սակայն պետք է հիշել, որ ոչ բոլորին է այն կարելի
19:37
13 Հունիսի 2021
Մթերքներ, որոնք կարելի է ուտել քնելուց առաջ
Մթերքներ, որոնք կարելի է ուտել քնելուց առաջ
17:37
13 Հունիսի 2021
Բժիշկը պատմել է գլինթվեյնի բուժիչ հատկությունների մասին
Բժիշկը ներկայացրել է գլինթվեյնի բուժիչ հատկությունները
16:15
13 Հունիսի 2021
Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր մարմնի հետ արդեն առաջին մարզումից հետո
Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր մարմնի հետ արդեն առաջին մարզումից հետո
15:25
13 Հունիսի 2021
Աղի որ քանակն է վնասակար և որը` ոչ. պատմում է մասնագետը
Որքա՞ն աղն է վնասակար և որքանը` ոչ. պատմում է մասնագետը
14:17
13 Հունիսի 2021
Ի՞նչ կլինի մարմնի հետ միայն հնդկաձավար ուտելու դեպքում (ՎԻԴԵՈ)
Ի՞նչ կլինի մարմնի հետ միայն հնդկաձավար ուտելու դեպքում.ՎԻԴԵՈ
13:57
13 Հունիսի 2021
Հայտնի է կախվածություն առաջացնող մթերքների տասնյակը
Հրապարակվել է առավել ուժեղ կախվածություն առաջացնող մթերքների ցանկը
12:25
13 Հունիսի 2021
4 մթերք, որոնց հետ վնաս է ուտել տապակած կարտոֆիլ
Ներկայացնում ենք 4 մթերք, որոնց հետ վնաս է ուտել տապակած կարտոֆիլ