Հայաստանի բնակչությունն իրազեկված չէ ռացիոնալ սննդակարգի մասին. փորձագետ

09.06.2010, 13:25
Հայաստանի բնակչությունն իրազեկված չէ ռացիոնալ սննդակարգի մասին. փորձագետ
Հայաստանի բնակչությունն իրազեկված չէ ռացիոնալ սննդակարգի մասին. փորձագետ

Հայաստանի բնակչությունը գրեթե իրազեկված չէ ռացիոնալ սննդակարգի մասին, կարծում է ՀՀ Առողջապահության ազգային ինստիտուտի Հիգիենայի ամբիոնի ասիստենտ Նարինե Խաչատրյանը:

«Մեր բնակչության շրջանում ռացիոնալ սննդակարգի մասին իրազեկվածությունը շատ ցածր մակարդակի վրա է», - ասաց նա՝ չորեքշաբթի մամուլի ասուլիսի ժամանակ պատասխանելով «Նովոստի-Արմենիա» գործակալության հարցին:

Խաչատրյանը նշեց, որ առողջությունն ու ռացիոնալ սնունդն ունեն իրենց օրինաչափություններն ու սկզբունքները, մասնավորապես, գոյություն ունի երեք հիմնական սկզբունք, որոնցից առաջինը էներգետիկ հաշվեկշռի սկզբունքն է:

«Որքան էներգիա մարդը ծախսում է, այդքան էլ պետք է ստանա, հակառակ դեպքում մենք գործ կունենանք ավելորդ քաշի և ճարպակալման հետ կամ ընդհակառակաը՝ սննդի պակասի հետ», - պարզաբանեց նա:

Մասնագետի խոսքերով՝ երկրորդ սկզբունքը սննդամթերքի կազմում ընդգրկված բոլոր նուտրիենտների (քիմիական տարրեր, որոնք անհրաժեշտ են մարդու կամ կենդանու օրգանիզմին նորմալ կենսագործունեություն ապահովելու համար) հաշվեկշիռն է:

«Երրորդ սկզբունքը սննդի լիարժեք և ռացիոնալ ռեժիմի պահպանումն է: Գիտականորեն հիմնավորված է, որ առավել ռացիոնալ է սնվել օրական 3-6 անգամ, ընդ որում երեխաները պետք է սնվեն օրական 5-6 անգամ, մեծահասակները՝ 3-4 անգամ», - ասաց նա:

Խաչատրյանը մեծ ուշադրություն դարձրեց առավոտյան պարտադիր նախաճաշերին, քանի որ օրվա ընթացում սոված մնալը նախապայմաններ է ստեղծում երեկոյան կուշտ ընթրիքի համար:

«Իսկ այս դեպքում մենք հետագայում կառնչվենք ստամոքս-աղիքային տրակտի հիվանդությունների, մասնավորապես, գաստրիտի, հաստ աղիի բորբոքման, խոցերի, պանկրեատիտների և այլ բարդությունների հետ», - պարզաբանեց նա:

Միաժամանակ Առողջապահության ազգային ինստիտուտի ներկայացուցիչն ավելացրեց, որ անհրաժեշտ է ընթրել քնելուց 2-3 ժամ առաջ, քանի որ հակառակ դեպքում ողջ ստամոքս-աղիքային համակարգը կգերբեռնվի:

«Այս դեպքում նյութափոխանակությունը նորմալ չի ընթանում, և մարդը սկսում է գիրանալ ճարպերի կուտակման պատճառով», - ասաց նա:

Մասնագետը խորհուրդ տվեց նաև չհաղթահարել սթրեսը սննդի անընդհատ ընդունման միջոցով, չուտել չափազանց տաք կամ սառը կերակուր, ինչպես նաև չուտել պարզապես «ընկերանալու» համար, եթե քաղցի զգացումը առկա չէ:

Խոսելով սև կամ լուծվող սուրճի և նրա թույլատրելի չափաքանակի մասին՝ Խաչատրյանը նշեց, որ ըստ գիտական լուրջ ուսումնասիրությունների՝ օրական նույնիսկ հինգ բաժակ սուրճը չի կարող վնասել առողջությանը:

«Հակառակը՝ սուրճն անհրաժեշտ է մարդուն նյարդային համակարգի գործունեությունն ակտիվացնելու համար», - ասաց նա՝ ավելացնելով, որ սուրճը չի կարող գրգռիչ ազդեցություն ունենալ ստամոքսի վրա:

Միաժամանակ Խաչատրյանը ընդգծեց Հայաստանում առողջ սննդի ոլորտում պետական քաղաքականության մշակման և հաստատման անհրաժեշտությունը, ինչպես դա արվել է Ռուսաստանում, որտեղ նման քաղաքականությունը, նրա խոսքերով, գործում է 1988 թ.-ից:

«Սպառողների ասոցիացիա» հասարակական կազմակերպության նախագահ Արմեն Պողոսյանն իր հերթին մի քանի խորհուրդներ տվեց առողջ սննդակարգի համատեքստում:

«Անհրաժեշտ է հրաժարվել վնասակար սովորություններից, և դա այնքան հեշտ է, որ որևէ մեկնաբանության կարիք չկա», -ասաց նա: Երկրորդը, ըստ Պողոսյանի, պակաս կարևոր չեն աշխատանքի և քնի ճիշտ ռեժիմները:

«Սակայն ամենագլխավորը չափազանց ճարպոտ և աղի սննդի ընդունումը սահմանափակելու անհրաժեշտությունն է», - ասաց նա՝ ավելացնելով, որ ամեն օր աղ պետք է ընդունել 3 գրամից ոչ ավելի:-0-