Ի՞նչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե ամեն օր կարտոֆիլ ուտեք
13.10.2025,
14:47
Դիետոլոգները պարզել են՝ կարտոֆիլն իրականում առողջարար է, թե ոչ
ԵՐԵՎԱՆ, 13 հոկտեմբերի ․/Նովոստի-Արմենիա/․ Սննդաբաններն ասում են, որ ամեն օր կարտոֆիլ օգտագործելու օգտակար փոփոխություններից մեկն այն է, որ այն կարող է իջեցնել արյան ճնշումը, գրում է sports.kz-ն։
Սննդաբան Պալինսկի-Ուեյդն ասել է, որ դա պայմանավորված է նրանով, որ կարտոֆիլում առկա մանրաթելերն ու կալիումն օգտակար են սրտի առողջության համար:
«Կալիումի հիմնական գործառույթներից մեկը մկանների գործառույթը կարգավորելն է, իսկ սիրտը կարևոր մկան է, որը կալիումի կարիք ունի», - նշել է դիետոլոգ Ամիդորը:
Թեև ամեն օր կարտոֆիլ ուտելը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ ձեր սրտի վրա, պետք չէ ակնկալել, որ մեծ տարբերություն կտեսնեք, երբ խոսքը վերաբերվի ուղեղի առողջությանը: Թեև սննդաբաններն ասում են, որ կարտոֆիլը իսկապես պարունակում է խոլին (ուղեղի աշխատանքի համար անհրաժեշտ սննդանյութ), կարտոֆիլը պարունակում է այս սննդանյութի առաջարկված օրական արժեքի միայն 10%-ը, այնպես որ դուք, ամենայն հավանականությամբ, չեք նկատի ուղեղի աշխատանքի տարբերություն ամեն օր կարտոֆիլ ուտելուց:
Ինչ վերաբերում է կարտոֆիլի՝ բարձր գլիկեմիկ մթերք լինելուն, Պալինսկի-Ուեյդը նշել է, որ կարտոֆիլ ուտելը չի նշանակում, որ դուք կզգաք էներգիայի մակարդակի կամ տրամադրության փոփոխություններ, դուք կարող եք նվազագույնի հասցնել արյան շաքարի բարձրացումը՝ համատեղելով կարտոֆիլը չհագեցած ճարպերի հետ, ինչպիսիք են ավոկադոն կամ ձիթապտղի յուղը:
Սննդաբան Պալինսկի-Ուեյդն ասել է, որ դա պայմանավորված է նրանով, որ կարտոֆիլում առկա մանրաթելերն ու կալիումն օգտակար են սրտի առողջության համար:
«Կալիումի հիմնական գործառույթներից մեկը մկանների գործառույթը կարգավորելն է, իսկ սիրտը կարևոր մկան է, որը կալիումի կարիք ունի», - նշել է դիետոլոգ Ամիդորը:
Թեև ամեն օր կարտոֆիլ ուտելը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ ձեր սրտի վրա, պետք չէ ակնկալել, որ մեծ տարբերություն կտեսնեք, երբ խոսքը վերաբերվի ուղեղի առողջությանը: Թեև սննդաբաններն ասում են, որ կարտոֆիլը իսկապես պարունակում է խոլին (ուղեղի աշխատանքի համար անհրաժեշտ սննդանյութ), կարտոֆիլը պարունակում է այս սննդանյութի առաջարկված օրական արժեքի միայն 10%-ը, այնպես որ դուք, ամենայն հավանականությամբ, չեք նկատի ուղեղի աշխատանքի տարբերություն ամեն օր կարտոֆիլ ուտելուց:
Ինչ վերաբերում է կարտոֆիլի՝ բարձր գլիկեմիկ մթերք լինելուն, Պալինսկի-Ուեյդը նշել է, որ կարտոֆիլ ուտելը չի նշանակում, որ դուք կզգաք էներգիայի մակարդակի կամ տրամադրության փոփոխություններ, դուք կարող եք նվազագույնի հասցնել արյան շաքարի բարձրացումը՝ համատեղելով կարտոֆիլը չհագեցած ճարպերի հետ, ինչպիսիք են ավոկադոն կամ ձիթապտղի յուղը:

