+26
Եղանակը Երևանում
Հայ

Շեֆ խոհարարը բացահայտել է հայկական ավանդական խոհանոցի գաղտնիքները (ՖՈՏՈ)

12:00
11 Մայիսի 2019

ԵՐԵՎԱՆ, 11 մայիսի./Նովոստի–Արմենիա/. Տարատեսակ ճաշատեսակներով հարուստ ազգային խոհանոցը, թերևս, այն ծանրակշիռ պատճառն է, որի համար արժե այցելել Հայաստան։ Սակայն Հայաստանի համի ու հոտի ողջ խորությունը զգալու համար անհրաժեշտ է այցելել այնտեղ, որտեղ հայկական ավանդական ճաշատեսակները պատրաստվում են` բոլոր ավանդույթների պահպանմամբ, օրինակ` «Երևան Պանդոկ Գետափին»։

Ռեստորանի շեֆ խոհարար Նորայր Մխեյանը բացառիկ գաստրոտուրի ընթացքում լրագրողների համար բացահայտեց հայտնի հայկական ճաշատեսակների պատրաստման գաղտնիքներն ու տվեց մի քանի գործնական խորհուրդ։

Ереван Пандок прибрежье.JPG

Ամենագլխավորը լավաշն է

Հայկական խոհանոցի ամենաճանաչված խորհրդանիշերից մեկը լավաշն է։ Այն հայտնի է ողջ աշխարհում, սակայն լավաշ թխելն այդքան էլ հեշտ չէ։ Ինչպես նշեց «Երևան պանդոկ» ռեստորանի շեֆ խոհարարը, յուրաքանչյուր թոնիր ունի իր բնավորությունն ու տրամադրությունը, որից շատ բան է կախված։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Երբեմն մենք անգամ ասում ենք. «Կարծես թոնիրն այսօր վատ տրամադրություն ունի»», – ծիծաղելով ասաց շեֆ խոհարարը։

Սակայն երբ աշխատում է պրոֆեսիոնալը, թոնրի տրամադրությունը չի ազդում լավաշի որակի վրա։ Նրա խոսքով, լավաշ պատրաստելիս կարևոր է հիշել, որ խմորը շատ բարակ է, փափուկ, այդ իսկ պատճառով չի հանդուրժում կոպիտ ու կտրուկ շարժումներ։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Բուն հայկական տոլմա

Հայկական խոհանոցի ևս մեկ խորհրդանիշերից է, իհարկե, տոլման։ Մխեյանը ևս մեկ անգամ հիշեցրեց, որ այն իսկական հայկական ճաշատեսակ է։

Ереван Пандок прибрежье1.JPG

«Տոլման բուն հայկական ճաշատեսակ է, քանի որ դրա պատրաստումը շատ ժամանակ է պահանջում, ինչը չէին կարող իրենց թույլ տալ քոչվոր ժողովուրդները», – ընդգծեց շեֆ խոհարարը։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Համեղ տոլմայի գաղտնիքներից է ոչ միայն խճողակի հմուտ պատրաստումը, խաղողի տերևների գրագետ ընտրությունը, այլև այն, որ տոլմաները պետք է ճիշտ տեղադրել կաթսայի մեջ։ Շեֆ խոհարարի խոսքով, կաթսայի տակ պետք է դնել խորը ափսե, իսկ տոլմաները դնել ափսեի վրա, սակայն իրար ոչ շատ մոտ։ Մխեյանը նաև կիսվեց մի գաղտնիքով. պատրաստի տոլման կաթսայից հեշտությամբ հանելու համար այն դնելուց հարկավոր է իրար հաջորդել հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը, իսկ մեջտեղում տոլմաներից «կառուցել» տնակի նման մի բան` դնելով դրանք իրար վրա ու կրկին հաջորդելով հորիզոնական և ուղղահայաց շարքերը։

Խորոված

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

Եվ, իհարկե, հայկական խոհանոցը դժվար է պատկերացնել առանց խորովածի։ Այն ևս ունի տարբեր տեսակներ, որոնցից մեկը «Էրեբունի» խորովածն է, որը պատրաստվում է հավի կրծքամսից` մարինացված հատուկ սոուսով, պղպեղով, սունկով և լոլիկով։ Խորովածի այս տեսակը հատկապես հարմար է ամառային շոգ օրերին, քանի որ այն թեթև է և ունի սեզոնային բանջարեղենի թարմ համ։ «Էրեբունի» խորովածը պատրաստվում է 10–15 րոպեի ընթացքում, որպեսզի բանջարեղենը պահպանի իր թարմությունն ու վիտամինները։ Այդ ընթացքում միսը հասցնում է թեթևակի կարմրել ու մնալ հյութալի, իսկ բանջարեղենը պահպանում է թարմությունն ու թեթևակի խրթում է։

Ереван Пандок прибрежье2.JPG

«Օրինակ, երբ Ամերիկայում բարբեքյու են պատրաստում, օգտագործում են հատուկ նյութեր` ծուխ չլինելու համար, իսկ մեզ մոտ ամեն ինչ բնական է։ Հայկական մրգի և բանջարեղենի համը չի կարելի համեմատել արտասահմանյանի հետ», – ասաց Մխեյանը` նշելով, որ մսի համը հիմնականում կախված է նրանից, թե ինչով է սնվել կենդանին։–0–


Թեմատիկ նյութեր
Բաժնի այլ նյութեր
17:11
17 Սեպտեմբերի 2019
eBay հարթակում վաճառվող Թեոդոր Աքսենտովիչին նվիրված արծաթե հուշադրամները կեղծ են. ԿԲ
ՀՀ ԿԲ-ն հայտնում է eBay-ում վաճառվող Աքսենտովիչի արծաթե կեղծ հուշադրամների մասին:
15:27
17 Սեպտեմբերի 2019
6 ժամ ջուր չի լինի Երևանի վարչական շրջաններից մեկում
6-ժամյա ջրանջատում է նախատեսված Երևանի վարչական շրջաններից մեկում։
12:58
17 Սեպտեմբերի 2019
Հայաստանում սպասվում է գազի գնի բարձրացում. Փաշինյանը մտադիր է բանակցություններ վարել անմիջապես Պուտինի հետ
Ռուսաստանի իշխանությունները, հնարավոր է, առաջիկայում տհաճ անակնկալներ մատուցեն հայկա­կան կողմին:
20:30
16 Սեպտեմբերի 2019
Հայաստանը զգալի ավանդ ունի Երկրի օզոնային շերտի պահպանման գործում
Երկրի օզոնային շերտի պահպանման հարցը շատ արդիական է աշխարհում
17:06
16 Սեպտեմբերի 2019
Փաշինյան. Հայաստանում աշխատանքի է տեղավորվել ավելի քան 5 հազար քաղաքացի, թափուր է 7488 աշխատատեղ
Նիկոլ Փաշինյանը երկուշաբթի Վանաձորում անցնող մամուլի ասուլիսի ժամանակ ներկայացրեց Հայաստանի զբաղվածության ոլորտի վիճակը:
21:15
15 Սեպտեմբերի 2019
Աշնանային դիմակ դեմքի հիանալի տեսքի համար
Ներկայացնում ենք աշնանային դիմակի բաղադրատոմս դեմքի հիանալի տեսքի համար։
20:25
15 Սեպտեմբերի 2019
2 հիանալի բաղադրիչներով ըմպելիքն ակնթարթորեն կիջեցնի ճնշումը
Արյան բարձր ճնշման դեպքում սովորաբար ուժեղ, ծակող գլխացավ է առաջանում:
19:21
15 Սեպտեմբերի 2019
Ինչու է արևապաշտպան քսուքն անհրաժեշտ «կլոր» տարի
Դանիացի փորձագետնեը նշել են այն պատճառները, թե ինչու է հարկավոր արևապաշտպան քսուք  օգտագործել ամբողջ տարվա ընթացքում:
17:59
15 Սեպտեմբերի 2019
6 կանոն. ինչպես ստիպել օրգանիզմին ավելի ակտիվ այրել ճարպը 40 տարեկանից հետո
Օրգանիզմի նյութափոխանակության արագությունը 40 տարեկանից հետո նվազում է, ինչի հետևանքով մարմինը սկսում է կուտակել ճարպը:
21:15
14 Սեպտեմբերի 2019
Ռուսների մեկ երրորդը թավշյա սեզոնին հանգստանալու վայր է ընտրել Հայաստանը
Ռուսաստանցի ինքնուրույն զբոսաշրջիկների մոտ մեկ երրորդը, սեպտեմբերին ԱՊՀ երկրներում հանգստանալու երկրներից ընտրել է Հայաստանը
20:20
14 Սեպտեմբերի 2019
Ամեն օր խնձոր ուտելու 5 պատճառ
Ներկայացնում ենք ամեն օր խնձոր ուտելու 5 պատճառ։
19:49
14 Սեպտեմբերի 2019
Աղն ազդում է սրտի և անոթների վրա. գիտնականներ
Մասնագետները նշում են, որ աղի չափից շատ օգտագործումը բացասաբար է ազդում սրտի և անոթների վրա։ Սիրտ–անոթային համակարգի վրա կարող է ազդել աղի անգամ չնչին չափաբաժինը։