486.78
+0.12
515.5
+2.27
8.41
+0.01
-1
Եղանակը Երևանում
Հայ
Մեր պատասխանը ԱՀԿ–ին. հայերը գիտեն մսից պատրաստվող ամենաօգտակար ճաշատեսակի գաղտնիքը
17:45
27 Հոկտեմբերի 2015
ԵՐԵՎԱՆ, 27 հոկտեմբերի. /Նովոստի–Արմենիա/. Հայկական ավանդական խորովածը մսից պատրաստվող ամենաօգտակար ճաշատեսակն է, «Նովոստի–Արմենիա» գործակալությանն ասաց «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» հասարակական կազմակերպության ղեկավար Սեդրակ Մամուլյանը։

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) և Քաղցկեղի հետազոտությամբ զբաղվող միջազգային գործակալության (International Agency for Research on Cancer) մասնագետները եկել են այն եզրակացության, որ վերամշակված միսն աղիների քաղցկեղի առաջացման պատճառներից մեկն է։ Նման տվյալներ են ներկայացված ԱՀԿ–ի և IARC–ի հաշվետվության արդյունքում հրապարակված մամուլի հաղորդագրության մեջ։

«Գոյություն ունի մսի ջերմային մշակման հինգ ռեժիմ։ Դրանցից ամենաօպտիմալը, որն առավելագույնս պահպանում է մսի օգտակար հատկությունները, հայկական ավանդական խորովածն է, այսինքն` բաց կրակի վրա տապակած միսը», – նշում է Մամուլյանը։

Խոհարարի կարծիքով` միսն օգտակար նյութերն ամենաշատը «կորցնում է» եփելիս։

Փորձագետը նշեց, որ սննդում մսի և մսամթերքի օգտագործման մշակույթը Հայաստանում ձևավորվել է երկար դարերի ընթացքում։

Նա նաև ընդգծեց, որ հայերն օգտագործում են այնքան միս, որքան անհրաժեշտ է օրգանիզմին։

«Մեր խոհանոցն ամենազարգացածն ու բազմազանն է, իսկ մեր երկրի բնական պայմանների ու աշխարհագրական դիրքի շնորհիվ Հայաստանում աճում է բարձրորակ պտուղ–բանջարեղեն», – ասաց Մամուլյանը։

Դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանն իր հերթին կածում է, որ նրբերշիկը, երշիկեղենը, ֆիլեն, խոզապուխտն ու մսից պատրաստվող այլ ենթամթերքները պարունակում են կանցերոգեններ, որոնք կարող են դառնալ քաղցկեղային հիվանդությունների առաջացման պատճառ, նա խորհուրդ տվեց չօգտագործել նման սննդամթերք։

ԱՀԿ–ի և IARC–ի զեկույցում նշվում է, որ առողջության համար վտանգավոր մսի կատեգորիայում ներառված է նաև այն սննդամթերքը, որը ենթարկվում է մշակման պիտանելիության ժամկետը երկարացնելու կամ համային որակները փոխելու համար, խոսքը մասնավորապես ապխտած, պահածոյացված և աղի մեջ դրած մսամթերքի մասին է։ Օրգանիզմի համար վտանգավոր են քիմիական նյութերը, որոնք օգտագործվում են մսի պահածոյացման, աղի մեջ դնելու և այլ տեսակի մշակումների համար։ ԱՀԿ–ն վերամշակված մսին «շնորհել է» կանցերոգենության ամենաբարձր մակարդակն ալկոհոլի, ծխախոտի ծխի, մկնդեղի նման։

Խոսելով հայկական ավանդական բաստուրմայի և սուջուխի մասին` Պետրոսյանն ասաց, որ դրանք չեն ներառվում վտանգավոր կանցերոգեն մսամթերքի խմբում, սակայն հարկավոր է պահպանել դրանց պատրաստման ճիշտ պատրաստման եղանակը և տեխնոլոգիան։

бастурма, суджух

«Ամեն դեպքում չարժե չարաշահել այդ մթերքները», – ավելացրեց նա։ Դիետոլոգի խոսքով` տապակած միսը ևս ավելացնում է ուռուցքային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։

«Ավելի լավ է օգտագործել եփած, բաց կրակի, շիկացած ածուխի վրա կամ ջեռոցում տապակած միս», – ասաց նա։

Դիետոլոգի կարծիքով` օգտակար է խելամիտ չափաբաժնով մսի օգտագործումը (շաբաթական 2–3 անգամ)։–0–





Loading...
Թեմատիկ նյութեր
Բաժնի այլ նյութեր
20:15
26 Փետրվարի 2017
Տղամարդկանց երկարակեցությունը կախված է նրանց ընտրած կնոջից
Հետաքրքիր է՝ ինչպե՞ս են տղամարդիկ պատկերացնում իրենց համար իդեալական կնոջը:
17:45
26 Փետրվարի 2017
Microsoft–ի սարքավորումների կառավարման ամպային նոր գործիքը շուտով հասանելի կլինի Հայաստանում
Microsoft ընկերության Intune for Education գործիքը շուտով հասանելի կլինի Հայաստանի դպրոցների համար:
20:35
25 Փետրվարի 2017
Ինչպես նիհարել 10 կգ 7 օրում. շատ պարզ և արդյունավետ դիետա
Առջևում գարուն է, և շատ աղջիկներ ու կանայք մտածում եմ` ինչպես կարելի է ձերբազատվել ձմռան ընթացքում ձեռք բերած ավելորդ քաշից։
19:25
25 Փետրվարի 2017
Ավստրալիայում մատուցողուհին պոչից քաշելով ռեստորանից դուրս է հանել հսկա մողեսի (ՏԵՍԱՆՅՈւԹ)
Չորս օրում տեսանյութը դիտել է ավելի քան 310 հազար օգտատեր։
18:25
25 Փետրվարի 2017
Համեղ Պահք. հայկական պասուց կերակրատեսակների տասնյակը
«Նովոստի–Արմենիա» գործակալությունը որոշել է իր ընթերցողին ներկայացնել հայկական ավանդական խոհանոցի պասուց համեղ կերակրատեսակների լավագույն տասնյակը։
17:23
25 Փետրվարի 2017
Չեխիայում հայրերն արձակուրդ կունենան երեխայի ծնունդից հետո
Չեխական խորհրդարանը հավանություն է տվել երեխայի ծնունդից հետո հայրերի համար արձակուրդ սահմանելու որոշմանը:
16:25
25 Փետրվարի 2017
Երևանաբնակ տղամարդը ԱՄԷ–ում աշխատանքային շահագործման է ենթարկվել
Երևանաբնակ 38-ամյա տղամարդը Արաբական Միացյալ Էմիրություններում աշխատանքային շահագործման է ենթարկվել:
15:15
25 Փետրվարի 2017
Ցնցող բացահայտում. գոյություն ունի կյանք մահից հետո, և գերմանացի գիտնականներն ապացուցել են դա (ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ)
Փորձագետների խումբը պնդում է, որ գոյություն ունի կյանք մահից հետո, և դա ապացուցվել է կլինիկական գիտափորձերի միջոցով։
14:25
25 Փետրվարի 2017
Հանգստյան օրերին տեղի կունենա այս տարվա առաջին արեգակնային խավարումը
Հանգստյան օրերին Երկիր մոլորակի բնակիչները կարող են դառնալ աստղագիտական եզակի երևույթներից մեկի`արեգակնային խավարման ականատեսը։
13:11
25 Փետրվարի 2017
Facebook-ի օգտատերերը հայտնում են խափանումների մասին
Ֆեյսբուքում խափանումներ են նկատվում:
20:06
23 Փետրվարի 2017
Գիտնականն ու զբոսավարն ընկել են գործող հրաբխի խառնարանը և ողջ են մնացել
Արգենտինացի գիտնական–հրաբխագետ Ռոդոլֆո Ալվարեսը (Rodolfo Alvarez) և նրա զբոսավարը ողջ են մնացել Նիկարագուայի Մասայա գործող հրաբխի խառնարանն ընկնելուց հետո։