485.33
+0.37
572.16
-1.31
8.2
-0.02
-3
Եղանակը Երևանում
Հայ
ԿԱՅԾԱԿ «ԱՄԻ Նովոստի–Արմենիա». երկու տարի վերագործարկումից հետո. ի՞նչ է արվել և դեռ ի՞նչ ենք ուզում անել
Յոթ պարզ միջոց տոնական սեղանի շուրջ չափից ավելին չուտելու համար
13:16
26 Դեկտեմբերի 2015

ԵՐԵՎԱՆ, 26 դեկտեմբերի. /Նովոստի-Արմենիա/. Մոտենում են Ամանորի տոները, կորպորատիվ երեկոները և պարզապես ընթրիքներն ընկերների և հարազատների հետ: Ինչպե՞ս անցկացնել դրանք օրգանիզմի համար նվազագույն վնասով, չէ՞ որ կարևոր է լավ ինքնազգացողություն և ոչ պակաս լավ ֆիզիկական տեսք ունենալ ինչպես տոնական օրերին, այնպես էլ դրանցից հետո:

Մենք սրտատրոփ սպասում ենք տոներին` կանայք նիհարում են` վառվռուն աչքերով ընտրելով ամենագեղեցիկ զգեստները, տղամարդիկ ծրագրեր են կազմում, թե ում հետ է պետք հանդիպել: Բայց ահա մենք գալիս ենք կորպորատիվ տոնական երեկոյի, նախատոնական կարևոր հանդիպման, իսկ երբեմն մի քանի հանդիպումների, և մոռանում ենք չափը պահելու մասին:

Բժիշկ դիետոլոգ Լյուդմիլա Դենիսենկոն առաջարկում է յոթ կանոն` տոնական օրերին սննդի մեջ չափը չանցնելու և լյարդին ու ստամոքսին չվնասելու համար:

1. Նախoրոք մի փոքր բան կերեք

 цитрус, апельсин, лимон, грейпфрут, лайм, фрукты

Այս կանոնն աշխատում է ոչ միայն ամանորի գիշերը, այլ միշտ։ Իսկ դիմանալ քաղցին մինչև Նոր տարվա գիշերն առհասարակ պետք չէ և վնասակար է։ Ցանկացած կորպորատիվ երեկոյից, խնջույքից, հանդիպումից և կարևոր բանակցություններից առաջ պետք է անպայման մի փոքր բան ուտել։ Առհասարակ ցանկացած նախատոնական կերակրացանկում տոներից մի քանի օր առաջ խորհուրդ է տրվում ավելի շատ միրգ ու բանջարեղեն ավելացնել` բջջանյութը կօգնի հաղթահարել առաջիկա սննդային բեռնվածությունը և չափազանց շատ չուտել։ Այս տեսանկյունից շատ օգտակար են նաև բիֆիդոբակտերիաներով կաթնաթթվային մթերքները։

2.  Ավելի շատ բանջարեղեն

овощи

Ճոխությունից և համեղ կերակուրներից ճկվող սեղանին մրգերն ու բանջարեղենն անպակաս են։ Այդ իսկ պատճառով, ափսեների մեջ ավելի շատ պղպեղ, վարունգ և լոլիկ դրեք։ Դրանք տաք ուտեստի հիանալի գարնիր կլինեն։ Իսկ մրգերը հիանալի զույգ կկազմեն ոգելից խմիչքի հետ։ Ի դեպ, խաշած բանջարեղենից աղցանները վատ այլընտրանք չէ, եթե այն առանց մայոնեզ է։ Վինեգրետն առհասարակ հիանալի նախուտեստ է։ Խաշած բանջարեղենն օգտակար բջջանյութ է պարունակում, իսկ խաշած կարտոֆիլն ալկոհոլի հիանալի սորբենտ է։

3. Հավի միս և ձուկ` այո

рыба, еда

Կարելի է սկսել տոնական խնջույքը տաք ուտեստից` մայոնեզով լի զանազան նախուտեստներով և աղցաններով քաղցը չխլացնելու համար։ Բայց ընտրեք միայն ոչ թե ճարպոտ խոզի միս, խոզենի կամ թևիկ, այլ հավի միս կամ ձուկ։

Յուղոտ ձկան մեջ պարունակվող Օմեգա-3 ոչ հագեցած ճարպաթթուները, D և Е վիտամինները պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ, որոնք ալկոհոլի չարաշահման հետևանքով հատկապես ակտիվ են սինթեզվում։ Դա նշանակում է, որ ձուկը հիանալի ազդեցություն է գործում անոթների վրա` պաշտպանելով դրանք նաև «վատ» խոլեստերինից։ Հատկապես օգտակար են սաղմոնը, թառափը, իշխանը և ծովապերկեսը։

4.  Կոլայի փոխարեն` մաքուր ջուր

Вода в стакане

Կերակրատեսակներ համտեսելու միջև ընկած ժամանակահատվածում մաքուր ջուր խմեք։ Իսկ ահա քաղցր հյութերից, կոմպոտներից և հատկապես գազավորված ընպելիքներից զերծ մնացեք` ածխաթթու գազը նպաստում է քաղցի առաջացմանը, ինչն էլ նախատեսվածից ավելի ուտելու ռիսկ է առաջացնում։ Դա արագացնում է նաև խմորումը և ալկոհոլի ներծծումը` առաջացնելով մետեորիզմի տհաճ զգացողություն։

5. Ավելի լավ է` մի գավաթ օղի, քան երեք կոկտեյլ

вино

Ցանկացած մաքուր ալկոհոլային ըմպելիքներ գերադասելի են խառնած կոկտեյլներից, որոնց կալորիականությունը շատ բարձր է։ Բացի այդ, գազավորված կոկտեյլներն արագ արբեցնում են, այնպես որ, դրանց փոխարեն ավելի լավ է խմել չոր կարմիր կամ սպիտակ գինի, օղի կամ լավ կոնյակ։

Լյարդը պաշտպանելու համար երեկոյից կամ դրանից առաջ կարելի է կիտրոնով կամ անանուխով թեյ խմել կամ գազարի, գազար–խնձորի, գազար–նեխուրի թարմ քամած հյութ, բայց անպայման մեկ ճաշի գդալ սերուցքով կամ ձիթապտղի յուղով։ Դա կօգնի լեղարտադրությանը։ Կարելի է նաև ուտել յուղոտ փոքրիկ բուտերբրոդ կարագով և թույլ աղի կարմիր ձկով կամ պանրով` դա կդանդաղեցնի ալկոհոլի ներծծումը։

6.  Այրենք կալորիաները պարելով

Танец, Танцы

Փորձեք շատ շարժվել, չէ՞ որ, տոներ են։ Պարեք, զբոսնեք։ Պարզապես հաճախ սեղանից հեռացեք։

7. Աղանդերը` վերջում

 Десерт, торт

Պետք չէ տորթերը կամ խմորեղենն ուտել հիմնական կերակուրից անմիջապես հետո։ Դա միայն կխանգարի մարսողությանը։ Դրանք ավելի լավ է ուտել ուրախ պարերից մեկ ժամ անց։ Այդ դեպքում հիմնական սնունդն արդեն վերածված կլինի էներգիայի, և քաղցրեղենն այդքան վնասակար ազդեցություն չի ունենա։

Առաջին հայացքից անհնար թվացող այս փոքրիկ «խորամանկությունները» կօգնեն ոչ միայն  պահպանել լավ ինքնազգացողությունը տոնական շաբաթվա ընթացքում, այլ նաև դրական ազդեցություն կունենան օրգանիզմի և արտաքին տեսքի, հետևաբար` նաև տրամադրության վրա ։ Վայելեք տոները, այլ ոչ հոգս դարձրեք դրանք։ Թող որ Նոր տարին նաև հոգու վերափոխում և դրական շրջափուլ բերի ձեր կյանքում։

Շնորհավոր Ամանոր և Սուրբ Ծնունդ։–0–
Loading...
Թեմատիկ նյութեր
Բաժնի այլ նյութեր
00:05
08 Դեկտեմբերի 2017
«ԱՄԻ Նովոստի–Արմենիա». երկու տարի վերագործարկումից հետո. ի՞նչ է արվել և դեռ ի՞նչ ենք ուզում անել
«Նովոստի–Արմենիա» գործակալությունն այսօր դառնում է 12 տարեկան, իսկ գործակալության կայքը վերագործարկումից հետո արդեն երկու տարեկան է։
18:26
07 Դեկտեմբերի 2017
Համացանցում Հայաստանի գլխապտույտ տեսարանների տեսահոլովակ է հայտնվել (ՎԻԴԵՈ)
Համացանցում գունեղ ու դինամիկ հոլովակ է հրապարակվել, որը բացահայտում է Հայաստանն իր ողջ գեղեցկությամբ:  
18:17
07 Դեկտեմբերի 2017
ՅՈՒՆԻՍԵՖ–ը նշել է մանուկներին սպառնացող հիմնական վտանգը
Առավել մեծ վտանգ է սպառնում Հարավային Ասիայի երեխաներին։
16:30
07 Դեկտեմբերի 2017
Forbes–ը ներկայացրել է 2017թ. ամենաբարձր վարձատրվող երաժիշտների տասնյակը
Դիդդի կեղծանվամբ հանդես եկող ամերիկացի ռեփեր Շոն Քոմբսը ճանաչվել է 2017 թվականի ամենաբարձր վարձատրվող երաժիշտ:
12:17
07 Դեկտեմբերի 2017
Սուրենյանը հերքել է ձմռանը բարձր ջերմաստիճանի և երկրաշարժի հավանականության կապը
Հիշեցնենք, որ Հայաստանի պատմության ընթացքում գրանցված ամենասարսափելի և ավերիչ երկրաշարժից անցել է 29 տարի։
10:15
07 Դեկտեմբերի 2017
Վերա Բրեժնևան փայլել է հայ դիզայների զգեստով (ՖՈՏՈ)
Վերա Բրեժնևան ներկայացրել է հայ դիզայներ Հայկ Ավանեսյանի զգեստը։
20:35
06 Դեկտեմբերի 2017
Հայ խոհարարը ծիծաղելի է անվանել տոլմայի վերաբերյալ ՅՈՒՆԵՍԿՕ–ի որոշումը. «Նովոստի–Արմենիա»–ի էքսկլյուզիվ
Սեդրակ Մամուլյանը ծիծաղելի է համարում Ադրբեջանի կողմից տոլմայի պատրաստման բաղադրատոմսը ՅՈՒՆԵՍԿՕ–ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցուցակում ընգրկելու վերաբերյալ որոշումը։  
14:56
06 Դեկտեմբերի 2017
Հայկական քոչարին` ՅՈԻՆԵՍԿՕ–ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում (ՎԻԴԵՈ)
Հայկական քոչարին ընդգրկել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ–ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում:
13:10
06 Դեկտեմբերի 2017
Ադրբեջանը վերջնականապես յուրացրեց հայկական տոլման. այն ընդգրկվեց ՅՈՒՆԵՍԿՕ–ի ցանկում
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում ընդգրկեց Ադրբեջանի կողմից ներկայացված տոլմա ճաշատեսակի պատրաստման ավանդույթը։
12:22
06 Դեկտեմբերի 2017
Ստեփանծմինդա-Լարս ավտոճանապարհը փակ է ծանրաքաշ մեքենաների համար
Ձյան առատ տեղումների պատճառով ավտոճանապարհը ծանրաքաշ մեքենաների համար առայժմ փակ է։
13:35
04 Դեկտեմբերի 2017
Հայաստանը չի հաստատում Մոսկվա–Երևան չվերթերի չեղարկումը
Հայկական ավիացիոն կառույցները «Նովոստի–Արմենիա» գործակալությանը չեն հաստատում Մոսկվա–Երևան որոշ չվերթերի չեղարկման լուրերը։
11:31
04 Դեկտեմբերի 2017
Հրապարակվել է այս գիշեր երկնքում հայտնված գերլուսնի տեսագրությունը (ՎԻԴԵՈ)
Այս գիշեր երկրագնդի բնակիչները կարող էին դառնալ գերլուսնի ականատեսը։