482.59
-0.3
543.3
+1.98
8.53
-0.01
+14
Եղանակը Երևանում
Հայ
Հայկական խոհանոցի ճաշատեսակները բարձր խոհարարական վարպետություն են պահանջում. փորձագետ
18:17
23 Սեպտեմբերի 2011

Հայկական ազգային խոհանոցի ճաշատեսակները բարձր խոհարարական վարպետություն են պահանջում, դրանք բավական բարդ է պատրաստել, այդ պատճառով դրանցից շատերն այսօր այդքան ճանաչված չեն բնակչության շրջանում, հայտնեց «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ-ի նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը:

«Այսօրվա դրությամբ ավելի շատ պրիմիտիվ ճաշատեսակներն են տարածված, որոնք հեշտ է պատրաստել, բայց հաշվի չի առնվում օրգանիզմի համար դրանց օգտակարության փաստը»,- «Նովոստի» միջազգային մամուլի կենտրոնում նշեց Մամուլյանը:

Ըստ նրա, ավանդական հայակական ճաշատեսակները հաշվի են առնում երկրի բնակլիմայական պայմանների առանձնահատկությունը: «Դեռ հին ժամանակներից մեր նախնիները կարողացել են հաստատել պատրաստման և սննդի մշակման այն նորմերը, որոնք անհրաժեշտ են, որպեսզի օրգանիզնմը հարմարվի Հայաստանի բնակլիմայական պայմաններին»,- ավելացրեց նա:

Ըստ Մամուլյանի, չնայած հսկայական բազմազանությանը, հայկական ազգային ճաշատեսակները պատրաստվում են բացառապես տեղական ծագում ունեցող մթերքներից:
«Հայկական ճաշատեսակների պատրաստման համար մթերք գտնելը դժվար չէ, առավել դժվար է դրանց պատրաստման պահանջներն իրականացնելը: Նույնիսկ եթե վերանայենք ամենապարզ բաղադրատոմսերը, ինչպիսին է բուտերբրոդը, պետք է նախապատվությունը տալ լավաշով պատրաստված հայկական «բուռումին»»,- ասաց Մամուլյանը:
Չնայած ազգային ճաշատեսակների պատրաստման տեխնիկայի բարդությանը, Մամուլյանը համեղ կերակուրներ սիրողներին խորհուրդ տվեց ոչ միայն տնային պայմաններում, այլև ռեստորաններում նույնպես ազգային խոհանոցի ճաշատեսակն օգտագործել այն տեսքով, որով այն մատուցվում է:
«Հաճախ ռեստորաններում մենք հետևում ենք, թե ինչպես են այցելուները պահանջում խառնել ճաշատեսակները, որոնք անհամատեղելի են միմյանց, և չեն լսում մասնագետների և խոհարարների կարծիքը, այդ պատճառով ազգային ճաշատեսակները կորցնում են իրենց սկզբնական համն ու տեսքը, ինչն այնուհետև այդ նույն այցելուների դժգոհությունն է առաջացնում»,- ավելացրեց Մամուլյանը: -0-

Loading...
Թեմատիկ նյութեր
Բաժնի այլ նյութեր
18:34
19 Մայիսի 2017
ՀՀ ԱԺ–ն կրճատեց հանձնաժողովների թիվը
ԱԺ պատգամավորներն ուրբաթ նիստի ժամանակ որոշեցին կրճատել մշտական հանձնաժողովների թիվը։
16:58
19 Մայիսի 2017
Կարեն Քոչարյանը ներկայացրել է ԱԺ խոսնակի պաշտոնում Բաբլոյանի ընտրվելու պատճառները
6–րդ գումարման ԱԺ–ի խոսնակ Արա Բաբլոյանը փոխզիջումային ֆիգուր է։
20:55
17 Մայիսի 2017
ՀՀԿ–ն կողմնորոշվել է, թե ում է առաջադրելու Հայաստանի ԱԺ խոսնակի պաշտոնում
Հայաստանի հանրապետական կուսակցությունն իր թեկնածուներին է առաջադրել նորընտիր Ազգային ժողովի խոսնակի, փոխխոսնակների և հանձնաժողովների ղեկավարների պաշտոնում։
18:13
11 Մայիսի 2017
Ադրբեջանի «սև ցուցակը» ֆարսի է վերածվում
Ադրբեջանի «սև ցուցակն» ավելի շատ սկսում է ֆարս հիշեցնել:
16:21
11 Մայիսի 2017
ՀՀԿ–ն ու ՀՅԴ–ն կոալիցիոն հուշագիր ստորագրեցին
Նախագահական նստավայրում ՀՀԿ–ն ու ՀՅԴ–ին կոալիցիոն հուշագիր ստորագրեցին։
11:41
10 Մայիսի 2017
ՀՅԴ-ին հաջողվել է ավելին «պոկել» ՀՀԿ–ից
Առաջիկայում ստորագրվելիք ՀՅԴ-ՀՀԿ կոալիցիոն հուշագրով կպահպանվեն դաշնակցական երեք նախարարների պորտֆելները։
11:16
10 Մայիսի 2017
Հովիկ Աբրահամյան. քաղաքականությունից չեմ հեռացել, շարունակելու եմ հայանպաստ գործունեությունս
Հովիկ Աբրահամյանը նշել է, որ քաղաքականությունից չի հեռացել։
11:04
10 Մայիսի 2017
«Ծառուկյան» դաշինքում իսկական խառնաշփոթ է
«Ծառուկյան» դաշինքի շուրջ ստեղծված ինքնաբացարկների աղմուկը մոտենում է իր տրամաբանական հանգուցալուծմանը։
10:51
06 Մայիսի 2017
Հայտնի է արդարադատության նոր նախարարի անունը
Ըն¬դամենը մի քանի օր առաջ հայտնի դարձավ, որ արդարադատության նախարար Արփինե Հովհաննիսյանին, այնուամենայնիվ, խորհրդարան են տանում
11:43
03 Մայիսի 2017
Աշոտյանին բարձր պաշտոն է սպասվում ԱԺ–ում
Ըստ կուսակիցների` նա ավելի խելացի է, կազմակերպչական առումով ավելի գործունյա:
11:26
03 Մայիսի 2017
Ի՞նչ պաշտոն կզբաղեցնի Արփինե Հովհաննիսյանը և ո՞վ կփոխարինի նրան նախարարի պաշտոնում
Արդարադատության նախարար Արփինե Հովհաննիսյանն առաջիկայում հրաժարական կտա զբաղեցվրած պաշտոնից։
21:09
27 Ապրիլի 2017
Շարմազանով. տեսանելի ապագայում ՀՀԿ-ն ու ՀՅԴ-ն համագործակցության նոր փաստաթուղթ կստորագրեն
Տեսանելի ապագայում ՀՀԿ-ն ու ՀՅԴ-ն կստորագրեն համագործակցության նոր փաստաթուղթ: