424.11
4.26
393.28
+21
Եղանակը Երևանում
Հայ

Ախորժելի բաղադրատոմսեր` հնարամիտ հայ տնային տնտեսուհիներից

11:16
16 Փետրվարի 2018
ԵՐԵՎԱՆ, 16 փետրվարի. /Նովոստի–Արմենիա/. Հայկական հասարակությունը վերջին շրջանում ակտիվորեն քննարկում է որոշ սննդամթերքների գների բարձրացումը։ Մասնավորապես, թանկացավ միսը, կարագը, ձուն, պանիրը և էլի մի շարք մթերքներ։ Սակայն պետք է նաև նշել, որ թանկացումն անդրադարավ ոչ բոլոր մթերքներին։

Որոշ մթերքներ, հակառակը, էժանացան, իսկ դա նշանակում է, որ դարձան ավելի մատչելի մեր գրպանին։ Հնարամիտ հայ տնային տնտեսուհիները, որոնք ակտիվորեն օգտվում են սոցցանցերից, սկսեցին ներկայացնել էժանացած մթերքներից պատրաստվող ճաշատեսակների բաղադրատոմսեր։

«Նովոստի–Արմենիա» գործակալությունն իր հերթին որոշեց պարզել, թե կոնկրետ ինչ ճաշատեսակներ կարելի է պատրաստել էժանացած մթերքների տեսականուց, որոնք կլինեն ոչ միայն համեղ, այլև օգտակար, ինչը կարևոր է մեր կազմվածքի ու առողջության համար։

Հիմնական մթերքները

Սկզբում եկեք նշենք, թե կոնկրետ որ մթերքներն են էժանացել։ Ըստ ՀՀ ԱՎԾ պաշտոնական տվյալների, 2017 թ.–ի վերջին հանրապետությունում էժանացել են, մասնավորապես, կանաչեղենը, խնձորը, բանանը, կաղամբը, սմբուկը, սխտորը, կանաչ սոխը, ոլոռը, բուլղարական պղպեղը (կանաչ և կարմիր), ինչպես նաև ոսպը, հնդկաձավարը, բրինձը, շաքարավազը, արևածաղկի ձեթը, մակարոնեղենը, վերմիշելը, սառեցված թռչնամիսը, ցորենի ալյուրը, կակաոն։

Աղցաններ

Վերը նշված մթերքներից կարելի է պատրաստել մի քանի տեսակի թեթև աղցաններ։

Կաղամբով աղցան

еда, капустный салат

Այս աղցանի համար անհրաժեշտ է մանր կտրատած կաղամբ, մաղադանոս, կանաչ սոխ։ Այս ամենին հարկավոր է ավելացնել մանր կտրատած խնձոր, աղ ու կարմիր պղպեղ։ Ցանկության դեպքում կարելի է ավելացնել քերիչով անցկացված գազար։ Բաղադրիչների վրա պետք է ավելացնել արևածաղկի ձեթ ու զարդարել նեխուրի կամ հազարի թերթիկներով։ Պատրաստի աղցանի վրա կարելի է ավելացնել մի փոքր կիտրոնի հյութ։

Ոսպից պատրաստվող աղցան

еда, Чечевичный салат

Օգտակար աղցան կարելի է պատրաստել նաև ոսպից, ընդ որում այստեղ կա մի քանի տարբերակ։ Օրինակ, կարելի է եփել ոսպը և խառնել այն ձեթով տապակած ու մանր կտրատած սոխի հետ, ավելացնել աղ ու պղպեղ` ըստ ճաշակի, ինչպես նաև մաղադանոս։

Կարելի է նաև եփած ոսպով լցոնել ջեռոցում եփած քաղցր բուլղարական պղպեղը։ Նախապես ոսպի մեջ կարելի է ավելացնել մանր կտրատած սխտոր, կանաչ սոխ, աղ և սև պղպեղ։ Ցանկության դեպքում կարելի է ճաշատեսակը զարդարել կեղևից մաքրված խնձորի կտորներով, սակայն դա պետք է անել անպայման մատուցելուց առաջ, քանի որ խնձորն արագ սևանում է և կարող է փչացնել աղցանի տեսքը։

Սմբուկով

еда, баклажановый салат

Նման աղցանն առանձին պատմություն է։ Այստեղ բազմաթիվ տարբերակներ կան: Սմբուկը կարելի է թեթև խորովել ջեռոցում, ինչից հետո ազատել կեղևից, խորանարդիկներով կտրատել, ավելացնել մանր կտրատած մաղադանոս, սխտորի պճեղ, ավելացնել արևածաղկի յուղ, ցանկության դեպքում կարելի է ավելացնել աղացած կարմիր պղպեղ:

Հում սմբուկը կարելի է կտրատել նաև երկարությամբ, 5 րոպեով տեղավորել այն աղի ջրի մեջ, որպեսզի ազատվել դառը համից, չորացնել անձեռնոցիկների վրա և երկու կողմից տապակել թավայի մեջ: Սմբուկի նման տապակած կտորի վրա կարելի է ավելացնել համեղ խճողակ, պատրաստված թարմ աղացած սխտորից, մաղադանոսից ու թերխաշ սոխից: Ցանկության դեպքում սմբուկի կտորը կարելի է փաթաթել ռուլետի նման ու ամրացնել ատամի փայտիկով, իսկ դրա ծայրը զարդարել խորանարդիկներով կտրատած գազարով ու բուլղարական պղպեղով:


Կարելի է ավելացնել նաև կեղևից ծղոտաձև մաքրված սմբուկներ (նախապես տեղավարելով աղի ջրի մեջ), ծղոտաձև կտրատել նաև կանաչի, կարմիր ու դեղին բուլղարական պղպեղը, մեկ գլուխ սոխը կտրատել օղակներով:

Այդ ամենը հերթականությամբ տապակել թավայի մեջ` սկզբից սոխը, հետո պղպեղը ու վերջում` սմբուկը: Ավելացնել աղ, պղպեղ, ցանկության դեպքում` նաև սխտոր:

Նույն ուտեստը կարելի է պատրաստել նաև հավով, այդ դեպքում այն ավելի սննդարար կլինի: Դրա համար շերտերով կտրատել հավի միսը, տապակել այն սոխի հետ, ինչից հետո ավելացնել այն արդեն պատրաստ դեղին-կարմիր-կանաչ պղպեղներին ու սմբուկներին: Այս աղցանը բավականին վառ տեսք ունի, այն կբարձրացնի տրամադրությունը: Սակայն ավելի շքեղ տեսք նրան կհաղորդի մի բուռ քնջութը, որն ավելացնում են մատուցելուց առաջ:

Հիմնական ուտեստ

еда, курица с рисом

Հաշվի առնելով այն, որ մենք նշել ենք հավը, նույնիսկ սառեցված, որից կարելի է ոչ միայն ապուր, այլ նաև երկրորդ պատրաստել, օրինակ, պատրաստել հավի միսը բրինձով, տապակել հավի կտորները կամ ամբողջովին պատրաստել այն ջեռոցում, նախապես խճողակել այն բրնձով, կանաչեղենով, համեմունքով կամ անգամ խնձորով:

Բավականին լավ են զուգորդվում բրինձը ու ոսպը` ստացվում է հոյակապ փլավ: Այն կարելի է մատուցել եփած կամ տափակած հավին:

Հավի մսից կարելի է պատրաստել նաև մսագնդիկներ: Դրա համար անհրաժեշտ է աղալ միսը գլուխ սոխի հետ, ցանկության դեպքում գազարի, սպիտակ հացի կտորներով:

Խորհրուրդ է տրվում նաև պատրաստել ոսպով ապուր, իսկ որպես երկրորդ ուտեստ` եփել հնդկաձավար ու գազարի խորանարդիկներ:

еда, куриные котлеты

Մակարոնը կամ վերմիշելը կարելի է առաջարկել ջեռոցում պատրաստած հավի առանձին ուտեստ կամ խավարտ։

Սոուսներ

еда, чесночный соус

Անխոս, հավի և խավարտների հետ գերազանց են զանազան սոուսները։ Օրինակ, սխտորի սոուսը, որն ամենաունիվերսալն է և գրեթե բոլոր կերակրատեսակների հետ համադրվող։ Այդպիսի սոուս պատրաստելը դժվար չէ։ Դրա համար անհրաժեշտ է` մի քանի պճեղ սխտոր, 0.5 թ.գ. աղ, 4 ճաշի գդալ բուսայուղ, 3-4 ճաշի գդալ եռացրած ջուր և մասադանոս։ Պճեղները մաքրել, ճզմել, ավելացնել աղ և խառնել։ Ստացված զանգվածին ավելացնել բուսայուղ` տրորելով սխտորի հետ։ Դրանից հետո աստիճանաբար ավելացնել սառը եռացրած ջուր և ամբեղջ զանգվածը խառնել։ Մատուցելիս զարդարել մաղադանոսով։

Աղանդեր

Էժանացած մթերքի ցանկից որպեղ աղանդեր կարող ենք օգտագործել բանանը, խնձորը, կակաոն և ալյուրը։ Միայն դրանք արդեն բավարար են մի քանի աղանդերներ պատրաստելու համար, որոնցից ամենապարզը ձեռոցում թխված խնձորն է։

Կարելի է նաև տապակած բանան պատրաստել։ Դրա համար պետք է վերցնել հասած բանաններ, մաքրել, կտրատել և տապակել մինչև ոսկեգույն դառնալը։

еда, жареные бананы

Տապակած բանանը կարելի է մատուցել պաղպաղակի, շոկոլադի կամ ընկուզեղենի հետ, իսկ կարելի է տապակելուց առաջ դրանք թավալել ալյուրի, ձվի, քաղցրաբլիտի փշուրների մեջ և տապակել եռացող յուղի մեջ։

Բանանները կարելի է պարզապես բլենդերում հարել շաքարի, ջրի և սառույցի հետ։ Նույն զանգվածի հետ ջրի փոխարեն կարելի է հարել կաթ կամ կեֆիր։ Հիանալի թարմացնող է նաև բանանա–խնձորային սմուզին։ Դրա համար բլենդերում հարվում է բանան, խնձոր, նեխուր և մեկ բաժակ ջուր։

еда, банановый смузи

Բանանից կարելի է նաև իսկական տնական պաղպաղակ պատրաստել, որը շատ դուր կգա երեխաներին և ձեր ընկերներին։ Դրա համար անհրաժեշտ է մաքրել բանանները, կտրատել և թողնել սառցարանում մի քանի ժամ, ինչից հետո հարել բլենդերում` ավելացնելով մի քիչ կաթ, շոկոլադի քերուկ և ընկույզներ։ Եթե սպասել չեք կարող, ապա այդ բանանային աղանդերը կարելի է միանգամից ուտել, բայց եթե որոշել եք սառեցնել, ապա օրիգինալ պաղպաղակ կստանաք։

Բանանից կարելի է նաև պասուց քաղցրաբլիթ պատրաստել։ Մեկ բանանի հետ պետք է վերցնել մի բաժակ ալյուր, կես բաժակ շաքար, թեյի գդալ սոդա, վանիլին, 3-4 գդալ բուսայուղ, մի պտղունց աղ։

Քաղցրաբլիթ պատրաստելու համար պետք է մաքրել բանանը, մանրացնել մինչև շիլայանման զանգված, ավելացնել շաքար և բուսայուղ և կրկին հարել։ Ալյուրը, սոդան և վանիլինը խառնել և ավելացնել բանանային զանգվածին։ Խմոր հունցել, ոչ մեծ գնդիկներ ձևավորել, դնել տապակի վրա և մի թեթև սեղմել։ Դրանք թխվում են մոտ 15 րոպե 180 աստիճան ջերմաստիճանի ներքո։ -0-





Ծանոթացեք լուրերին առաջինն ու քննարկեք դրանք մեր Telegram-յան ալիքում

ԱՌԿԱ գործակալություն
Բաժնի այլ նյութեր
10:15
27 Մարտի 2024
Թվային քարտ. ի՞նչ է դա, և որո՞նք են դրա առավելությունները
Էլեկտրոնային քարտերը դարձել են տարածված բանկային պրոդուկտներից մեկը: Դրանք կոչվում են վիրտուալ և թվային քարտեր: «Նովոստի-Արմենիա» գործակալությունը պարզել է, թե արդյոք դրանց միջև տարբերություն կա, թե ոչ, ինչպես օգտվել էլեկտրոնային քարտից և երբ կարող է օգտակար լինել նման ծառայությունը
10:45
14 Մարտի 2024
Ապահով «դրամապանակ» բանկում, վճարային քարտ և մոբայլ բանկինգ
Բանկային հաշիվ բացելու և քարտ ստանալու ցանկությունը միանգամայն բնական է, քանի որ դա թույլ է տալիս պահել գումար, փոխանցել աշխատավարձ և անկանխիկ օգտվել սեփական միջոցներից
10:02
26 Փետրվարի 2024
Առցանց բիզնեսի 9 գաղափար
Ներկայացնում ենք առցանց գումար վաստակելու 9 տարբերակ՝ կախված նախասիրություններից ու հնարավորություններից
10:25
13 Փետրվարի 2024
Թոփ 7 գրքեր, որոնք կօգնեն հարստանալ
Ներկայացնում ենք ֆինանսական կրթվածության մասին 7 լավագույն գրքերը, որոնք կօգնեն խելամիտ ծախսեր կատարել և հարստանալ
10:09
25 Հունվարի 2024
Ի՞նչ անել, եթե սխալվել եք գումար փոխանցելիս
Դուք սխալմամբ գումար եք փոխանցել ուրիշին կամ ձեր հաշվին միջոցներ են ստացվել անհայտ ուղարկողից:  «Նովոստի-Արմենիա»-ն ձեզ կպատմի, թե ինչ անել նման իրավիճակում Հայաստանում գործող օրենսդրության շրջանակում
11:22
11 Հունվարի 2024
ԿԲ–ն զգուշացնում է քաղաքացիներին․ Հայաստանում գործում են անօրինական ներդրումային ընկերություններ
ՀՀ կենտրոնական բանկը հրապարակել է ոչ լիցենզավորված ընկերությունների ցանկ, որոնք անօրինական կերպով գումարներ են ներգրավում բնակչությունից
10:15
25 Դեկտեմբերի 2023
2024թ․–ի ֆինանսական հորոսկոպ․ կենդանակերպի որ նշաններին է սպասվում մեծ եկամուտ ու հարստություն
Ինչպիսի՞ն կլինի 2024 թվականը ֆինանսապես և ի՞նչ է պատրաստում կենդանակերպի յուրաքանչյուր նշանի համար
10:15
14 Դեկտեմբերի 2023
Ի՞նչ է Kakebo–ն կամ ինչպե՞ս «մինուսից» հասնել «պլյուսի»
Kakebo ճապոներեն նշանակում է «տնային հաշվապահական գիրք»: Մեթոդի գաղափարը շատ պարզ է և արդյունավետ
10:00
22 Նոյեմբերի 2023
Թեստ՝ նվիրված դրամի 30–ամյակին․ ստուգեք ձեր գիտելիքները հայկական արժույթի մասին
Հայկական ազգային արժույթի 30–ամյակի կապակցությամբ «Նովոստի–Արմենիա»–ն առաջարկում է անցնել թեստ։ Թեստի միջոցով կարելի է որոշել, թե որքան լավ գիտեք հայկական փողի պատմությունը, և ո՞րն է միֆ, իսկ ո՞րը՝ իրականություն։
12:12
15 Նոյեմբերի 2023
ԿԲ–ն տեղեկացնում է բնակչությանը ՀՀ–ում անօրինական գործող Citi Bike ընկերության մասին
ՀՀ ԿԲ–ն զգուշացնում է դրամական միջոցներ ներգրավող Citi Bike ընկերության անօրինականության մասին
10:48
14 Նոյեմբերի 2023
4 միֆ ներդրումների մասին, որոնք խանգարում են հարստանալ
Ներկայացնում ենք չորս ամենատարածված միֆերը ներդրումների մասին, որոնք Apricot Capital ընկերությունը պարզաբանել է «Ֆինանսական ներդրումներ․ ի՞նչ, ինչպե՞ս, ե՞րբ, որտե՞ղ» մեդիա դասընթացի ժամանակ
10:45
27 Հոկտեմբերի 2023
Հինգ պրակտիկ խորհուրդ՝ Քոլին Հարմոնից․ ինչպե՞ս զրոյից բիզնես սկսել և հասնել հաջողության
«Ինչ գիտեմ սրճարանի աշխատանքի մասին» իր հեղինակած գրքում Հարմոնը, ով Իռլանդիայի Բարիստայի առաջնության քառակի հաղթող է, ներկայացնում է պրակտիկ խորհուրդներ սկսնակ ձեռներեցներիn և մանրամասն անդրադառնում է իր պատկերացումներին՝ որպես մարդ, ով սկսել է զրոյից և հաջողության է հասել